MOBILNE HAUBICE IDU KAO ALVA: Rat u Ukrajini podigao interesovanje za ovo oruđe! Na testovima bila i srpska Nora B-52! VIDEO
Foto: Youtube screenshot/ Mobile Archives

industrija oružja

MOBILNE HAUBICE IDU KAO ALVA: Rat u Ukrajini podigao interesovanje za ovo oruđe! Na testovima bila i srpska Nora B-52! VIDEO

Planeta -

Proizvođači mobilnih haubica kalibra 155 mm primećuju porast interesovanja evropskih zemalja nakon ruske invazije na Ukrajinu, a najnovi sajam naoružanja Eurosatori koja se održava svake dve godine ima pristup usredsređen na artiljeriju.

Na sajmu, održanom prošle nedelje u Parizu, predstavljene su kompanije iz celog sveta koje su prikazale haubice kalibra 155 mm koje su ili u funkciji ili u fazi koncepta.

05:23

POGLEDAJTE KAKO RUSI RAKETIRAJU UKRAJINSKE HAUBICE Uništeni M777 kalibra 155 mm, donacija SAD

Poslednjih godina, Eurosatori je naglašavao robotiku, veštačku inteligenciju i druge napredne visokotehnološke sposobnosti, ali ove godine fokus je bio na teškoj artiljeriji, oklopu, vatrenoj moći i bespilotnim letelicama koje mogu da ciljaju i obezbede obaveštajne, nadzorne i izviđačke – sposobnosti ukrajinske vojske potrebe upravo sada.

Nekoliko vlada i članova industrije potpisalo je ugovore o haubicama od 155 mm. BAE Sistems je, na primer, prodao više sistema mobilnih haubica Arčer 155 mm svom prvom kupcu proizvoda, Švedskoj.

Zemlja se obavezala da će kupiti više Arčers-a potpisivanjem pisma o namerama na Eurosatori-u, koje je održano ispred sistema Arčer koji je bio izložen na otvorenom izložbenom prostoru proizvođača. Pismo označava prvi korak ka uspostavljanju dodatnog artiljerijskog bataljona u skladu sa trenutnom strategijom odbrane Švedske, koja traje do 2025. godine.

Britanska odbrambena kompanija nedavno je završila isporuku prvih 48 vozila Arčer švedskoj vojsci. Sistem postoji već pet godina.

U međuvremenu, Arčer je izabran kao jedan od dva kandidata na takmičenju za novu mobilnu haubicu u Švajcarskoj prošle nedelje. Drugi kandidat nije objavljen u javnosti. Zemlja traži da zameni svoju zastarelu haubicu, koja je zasnovana na platformi M109.

Potpredsednik za platforme i usluge kompanije BAE Sistems, Mark Sinjoreli, rekao je za Difens Njuz na emisiji da je otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, kompanija zabeležila porast u ispitivanju sistema Arčer.

Francuska kompanija Nekter takođe vidi povećano interesovanje za svoju mobilnu haubicu Cezar 155 mm. Sistem dolazi u verzijama sa pogonom na osam i šest točkova. Francuska, Indonezija, Saudijska Arabija i Tajland trenutno poseduju i upravljaju oružjem. Belgija, Danska i Maroko su takođe potpisali ugovor za kupovinu sistema. Češka planira da kupi Cezar ugrađen na lokalno proizvedeno vozilo sa pogonom na osam točkova Tatra 815-7T3RC1.

Uz američke haubice M777 i britanske haubice FH70, očekuje se da Ukrajina dobije i Cezar iz Francuske.

Na Eurosatori-u, Nekter je potpisao ugovor sa drugom zemljom — Litvaniju. Ministar odbrane zemlje najavio je da dolazi u Pariz kako bi potpisao pismo o namerama sa svojim francuskim kolegom da kupi sistem.

Od ruske invazije na Ukrajinu, "trend koji primećujemo je da su neki potencijalni klijenti u početku želeli određeni broj oružja, a sada traže — u većini slučajeva, ne u svakom slučaju — u većini slučajeva povećavaju broj, " Olivije Fort, direktor poslovne jedinice Nekter-a za sisteme i programe, rekao je za Difens Njuz.

Borba u Ukrajini povećava potrebu da haubice budu visoko pokretne, rekao je Fort, pošto su ruske snage u stanju da odrede lokaciju artiljerijskih sistema kada ih Ukrajinci ispaljuju.

Izveštaji pokazuju da Ukrajinci kamufliraju starije, manje mobilne sisteme koji su trenutno na zalihama. Ali veoma pokretna haubica, na primer, mogla bi da se premesti pre nego što Rusi otkriju njen položaj. Cezar i drugi sistemi poput njega mogu pucati i pomeriti se iz oblasti za samo nekoliko minuta.

Artiljerija je takođe atraktivna sposobnost, primetio je Fort, jer je jeftinija zamena od tenkova.

Fort je rekao da nekoliko evropskih vlada odobrava dodatna sredstva za kupovinu više odbrambene opreme, uključujući artiljerijske sisteme.

Direktno preko puta Nekter-ovog Cezara stajalo je demonstracijsko vozilo koje je razvila nemačka kompanija Krauss-Maffei Vegmann za buduću indirektnu vatru. Nekter i KMV započeli su zajednički poduhvat pod nazivom KNDS 2015.

Kompanija tvrdi da vozilo - šasija Boker sa cevi za top kalibra 52 koja koristi municiju od 155 mm - može da puca u pokretu i da gađa pokretne mete. Vozilo takođe dolazi sa automatizovanim sistemom za punjenje oružja. Pištolj može da ispali osam metaka u minuti sa posadom od dve osobe.

Druga nemačka kompanija, Rajnmetal, prikazala je demonstrator haubice kalibra 155 mm baziran na kamionu koji koristi istu šasiju koju planira da podnese za takmičenje u zajedničkom taktičkom kamionu američke vojske.

Šasija sa pogonom na 10 točkova HKS3 podržava top od 155 mm sa mogućnošću ugla od 360 stepeni. Vozilo je, prema informativnoj kartici sistema na sajmu, veoma pokretno, posebno kada su u pitanju performanse na terenu.

Ušuškan uza zid u udaljenijem delu velikog izložbenog prostora nalazio se novi proizvod: mobilna haubica kalibra 155 mm koju je razvila čehoslovačka grupacija Ekskalibur Armi. Nazvano Morana, oružje ima šasiju od češke kompanije Tatra, omogućavajući vozilu da pređe teren koji je tipično pogodan samo za vozila na gusenicama, prema informacijama prikazanim pored platforme.

Sistem ima topovsku cev kalibra 52 sa dometom od 41,5 kilometara (25,8 milja). Posada može da nosi 45 granata, a vozilo je opremljeno potpuno automatizovanim punjenjem oružja, što omogućava posadama da ispaljuju šest granata u jednom minutu. Vozilo može da se kreće 90 km/h i ima tročlanu posadu,

Južnokorejska kompanija Hanvha prikazala je mali model svoje K9 Tander, samohodne haubice kalibra 155 mm čiji evropski kupci su Finska, Norveška i Estonija.

Poljska je prošlog meseca donirala Ukrajini 18 sistema haubica Krab — koji su K9 proizvedeni u zemlji — a zatim je potpisala ugovor o povećanju proizvodnje K9. Ranije ovog meseca, Poljska je pristala da proda Ukrajini dodatne 54 jedinice.

Tim koji predvodi Hanvha takođe se takmiči u britanskom programu za zamenu AS90 u zemlji mobilnom vatrogasnom platformom krajem 2023. Taj tim, nazvan Team Thunder, uključuje Leonardo UK, Pearson Engineering, Horstman Defence Sistems, Souci Defense i Lockheed Martin UK .

Nekoliko sistema izloženih na Eurosatoriju prošlo je procenu od strane američke vojske prošle godine na poligonu Juma u ​​Arizoni, uključujući Cezar i Arčer. Elbit Sistems of Amerika, podružnica izraelske kompanije Elbit Sistems, izabrana je da dovede na procenu svoj autonomni sistem naoružanja na kamione Iron Sabre. Kompanija Global Militari Products sa sedištem u Floridi donela je i haubicu na točkovima NORA B-52 kalibra 155 mm svog srpskog partnera Jugoimporta.

Ali nakon procene, Vojska nije izabrala sistem.

Služba proučava kako će izgledati njene vatrene formacije, ali još uvek nije donela odluku o toj strukturi snaga, niti o tome gde i koje sposobnosti će biti unutar toga. Nekoliko učesnika je primetilo da će pucnjava obezbediti podatke koji će pomoći vojsci da pronađe put napred.

Kada su bili pritisnuti, visoki vojni zvaničnici, uključujući načelnika štaba, rekli su da postoji potreba za artiljerijskim sistemima, ali da služba daje prioritet razvoju drugih sposobnosti, što je najvažnije njen artiljerijski sistem proširenog dometa.

"Mislim da moramo ponovo da učinimo artiljeriju sjajnom, i to ćemo učiniti“, rekao je načelnik generalštaba general Džejms Mekonvil na doručku Udruženja američke vojske u blizini Fort Belvoara u Virdžiniji u martu. Kada pogledate borbene operacije velikih razmera, "treba da budete u stanju da masirate artiljeriju“.

Brzina i domet "postaju tako kritični“, dodao je. "Dakle, u okviru snaga, mi razvijamo artiljeriju, razvijamo vazdušnu i protivraketnu odbranu.

Vojska je dala prioritet vatri dugog dometa, uključujući hipersonično oružje, Presižon Strajk Misajl i topovski artiljerijski sistem proširenog dometa. Ali Mekonvil je primetio da "imamo samo toliko resursa“.

Kurir.rs/Defence news

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track