BRAZILSKI NARKO-BOS KOJI JE "UMRO" OD KOVIDA UHAPŠEN U BUDIMPEŠTI: Uhvaćen u vili, optužen za prenos 45 tona droge
Foto: GERGELY BESENYEI / AFP / Profimedia

brazilski eskobar

BRAZILSKI NARKO-BOS KOJI JE "UMRO" OD KOVIDA UHAPŠEN U BUDIMPEŠTI: Uhvaćen u vili, optužen za prenos 45 tona droge

Planeta -

Brazilac Serhio Roberto de Karvaljo uhapšen je u Mađarskoj gde je živeo pod lažnim identitetom nakon što je lažirao sopstvenu smrt.

Veliki međunarodni trgovac drogom, Brazilac Serhio Roberto de Karvaljo, uhapšen je ove nedelje, dve godine nakon što je lažirao sopstvenu smrt od kovida.

Karvaljo, takođe poznat kao "major Karvaljo", živeo je pod lažnim imenom Pol Vouter, navele su mađarske vlasti.

Ovo je njegovo drugo evropsko hapšenje, prenosi Vajs. U avgustu 2020. uhapšen je u Španiji pod lažnim imenom nakon što su vlasti zaplenile pošiljku kokaina koja je tamo ulazila u Evropu.

Nakon što je platio kauciju, lažirao je sopstvenu smrt tražeći od svog advokata da pošalje potvrdu španskim vlastima u kojoj ih obaveštava da je umro od kovida, preneli su lokalni mediji.

Advokat je dostavio izvod iz matične knjige umrlih datiran na 29. avgust 2020. godine, koji je potpisao lekar i pojasnio da je njegov klijent kremiran.

U međuvremenu, Karvaljo je zatim prešao na drugi identitet na lažnom meksičkom pasošu pod imenom Giljermo Flores Dijaz, i poslednje dve godine živi u Mađarskoj.

Kada je uhapšen 2020. pod imenom Pol Vouter, španske vlasti su stavile njegove otiske prstiju u međunarodnu bazu podataka, a brazilske vlasti su obaveštene da se podudaraju sa otiscima Karvalja.

Zatim, ih je u novembru 2020. godine Karvaljov trag odveo do Lisabona gde su vlasti pronašle više od 14 miliona dolara u gotovini u kombiju napuštenom na parkingu. Novac je navodno bio njegov prihod od trgovine drogom.

Ove nedelje, zajedničkom operacijom mađarskih i portugalskih vlasti Karvaljo je uhapšen. Živeo je u seoskoj vili, pod imenom Flores Diaz.

Karvaljo je optužen za prenošenje oko 45 tona droge iz Brazila u Holandiju, Belgiju, Španiju i Portugal od 2017. do 2021. godine, navode brazilski mediji.

"Serhio Roberto de Karvaljo… smatra se jednim od najvećih živih međunarodnih trgovaca drogom", navodi se u saopštenju brazilske federalne policije.

U februaru ove godine, vlasti su uhapsile oko 30 ljudi u Brazilu i Španiji tokom međunarodne policijske operacije kojom je razbijena mreža za trgovinu drogom i pranje novca koja je navodno povezana sa Karvaljom, navodi se u izveštaju Insajt krajma koji smatra da je Karvaljo bio vođa široke, interkontinentalne mreže za trgovinu drogom koja je povezivala Boliviju, Brazil, Paragvaj, Španiju i Dubai.

Istraga je pokazala da su komandni i kontrolni centri organizacije bili u Dubaiju. Vlasti su takođe otkrile proizvodnu infrastrukturu u Boliviji, sa logistikom i lancima snabdevanja u Brazilu, Paragvaju i Urugvaju, saopštio je Europol.

Karvaljo je navodno kupio evropsku privatnu kompaniju Erdžetsul u Portugalu da bi koristio mlaznjake kompanije za transport droge u Evropu, Afriku i Aziju, navode portugalske vlasti. Karvaljo je takođe koristio kompaniju za pranje profita od droge svoje organizacije, tvrde oni.

"Brazilski Pablo Eskobar", kako ga mediji zovu, je bio major u vojsci do 1997. godine, kada je uhapšen i osuđen na 15 godina zatvora zbog trgovine kokainom i oslobođen 2010. godine, prema izveštajima brazilskih medija.

Vlasti nisu saopštile nikakve druge detalje o njegovom hapšenju i da li će biti izručen kako bi se suočio sa optužbama u Brazilu gde se za njim traga od 2017. godine.

Mediji prenose da je Karvaljo tražio da ga ne izruče u Brazil, kao i da je na sudu tvrdio da je slučaj protiv njega politički motivisan, a njegov advokat je tvrdio da neće dobiti fer suđenje u Brazilu. Odluka suda očekuje se 2. avgusta.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track