ŠKOTSKA PREMIJERKA NAJAVILA NOVI REFERENDUM O NEZAVISNOSTI Ako nam ga zabrane, imamo plan B, održaćemo ga
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

pitanje suvereniteta

ŠKOTSKA PREMIJERKA NAJAVILA NOVI REFERENDUM O NEZAVISNOSTI Ako nam ga zabrane, imamo plan B, održaćemo ga

Planeta -

Škotska premijerka Nikola Stardžon u utorak je rekla da će škotski parlament doneti mere o organizaciji referenduma o nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva s planiranim datumom 19. oktobra 2023. godine.

Stardžon je rekla kako će od britanskog premijera Borisa Džohnsona pisanim putem tražiti odobrenje za taj savetodavni referendum jer je ključno da to glasanje bude legalno.

Dodala je da će se to pitanje proslediti britanskom Vrhovnom sudu. Odobri li Vrhovni sud referendum, a bude li na njemu većina za nezavisnost, to ne bi značilo automatsko otcepljenje Škotske budući da je reč o savetodavnom referendumu.

Bude li Vrhovni sud zabranio referendum, u vladajućoj Škotskoj nacionalnoj stranci (SNP) najavljuju da će na sledećim opštim izborima u kampanju ići isključivo sa temom nezavisnosti što predstavljaju kao svojevrsni plan B da se referendum ipak održi iako se referendumom formalno neće zvati.

Birači iz Škotske koja broji 5,5 miliona stanovnika odbili su nzavisnost na glasanju 2014. godine, ali tamošnja poluatonomna vlada smatra kako je britanski izlazak iz Evropske unije, kojem su se Škoti usprotivili, promenio stvari i doveo do potrebe za još jednim referendumom.

Džonson i njegova vladajuća Konzervativna stranka, opoziciona u Škotskoj, snažno se protivi referendumu, tvrdeći da je to pitanje rešeno 2014. kada su Škoti sa 55 odsto glasali za ostanak u Velikoj Britaniji.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja