RUSIJA UPOZORAVA NORVEŠKU: Neprihvatljive zabrane isporuka ruskim rudarima na Svalbardu
Foto: EPA-EFE/LINE NAGELL YLVISAKER

rat i posledice

RUSIJA UPOZORAVA NORVEŠKU: Neprihvatljive zabrane isporuka ruskim rudarima na Svalbardu

Planeta -

Moskva je u sredu pozvala otpravnicu poslova Norveške Solveig Rosebo zbog "neprihvatljive“ zabrane isporuke zaliha ruskim arktičkim rudarskim operacijama na Svalbardskim ostrvima, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Norveški mediji su ranije preneli da je Rusima na Svalbardu uskraćeno izuzeće od sankcija koje su uvedene Moskvi zbog njenog sukoba sa Ukrajinom.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da rudari i drugo osoblje nisu mogli da prime "kritičnu” robu, uključujući hranu, medicinsku opremu, građevinski materijal i rezervne delove.

Moskva je obećala "odgovarajuće uzvratne mere“ ako se to pitanje ne reši.

Svalbard je ranije bio žarište diplomatskih tenzija između Moskve i Osla, kada je Norveška pooštrila uslove za ulazak nakon posete visokog ruskog zvaničnika 2015. pod sankcijama EU zbog Ukrajine. Rusija je protestovala da takvo ponašanje predstavlja kršenje sporazuma iz 1920. kojim je uspostavljena norveška vlast nad ostrvima.

Moskva je ovog meseca takođe optužila Litvaniju da je prekršila međunarodno pravo obustavljanjem tranzita sankcionisane robe u Kalinjingradskoj oblasti, maloj ruskoj eksklavi na Baltičkom moru.

Kurir.rs/Raša tudej

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track