NOVI DETALJI OKO NAPADA NA ODESU TU-22M3 rakete H-22 lansirali sa Kaspijskog jezera! Kuleba to je akt agresije i nepoštovanja
Foto: Shutterstock

zona mira

NOVI DETALJI OKO NAPADA NA ODESU TU-22M3 rakete H-22 lansirali sa Kaspijskog jezera! Kuleba to je akt agresije i nepoštovanja

Planeta -

Ukrajinski šef diplomatije Dimitro Kuleba na svom Tviter nalogu optužio je danas Rusiju da podriva regionalnu bezbednost i nepoštuje zemlje regiona jer koristi Kaspijsko jezero na lansiranje projektila.

Naime, optužba Kulebe stigla je par sati pošto je Rusija izvela napad krstarećim raketama H-22 na ciljeve u Odesi. Napad su izvršili bombarderi dugog doleta TU-22M3, koji su treći put napali Odesu iz pravca Kaspijskog jezera.

"Ruska upotreba Kaspijskog mora za ispaljivanje projektila na Ukrajinu krši Konvenciju o statusu Kaspijskog mora iz 2018. koja ga je definisala kao zonu mira. Korišćenje Kaspijskog mora za akte agresije predstavlja nepoštovanje prema drugim zemljama regiona i podriva regionalnu bezbednost.

Podsetimo, jutrošnji napad na Odesu izveli su bombarderi dugog doleta Tu-22M3 koji pripadaju 22. gardijskoj diviziji teških bombardera iz baze Šajkovka u Kaluškoj oblasti u Podmoskovlju. Ovi bombarderi 2021 prebačeni su bili u Siriju gde su učestovovali u borbenim operacijama. Trenutno ova jednica navodno raspolaže sa šest operativnih bombardera.

Poslednji napad izveden je sa dva bombardera ovog tipa. Po poletanju bombarderi su zauzeli kurs ka Kaspijskom jezeru.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track