KO JE NASANKAO EVROPSKE GRADONAČELNIKE: Verovali da pričaju sa Vitalijem Kličkom, sve bilo u redu dok nije pomenuo ovo!
Foto: Profimedia

prevara

KO JE NASANKAO EVROPSKE GRADONAČELNIKE: Verovali da pričaju sa Vitalijem Kličkom, sve bilo u redu dok nije pomenuo ovo!

Planeta -

Gradonačelnici nekoliko evropskih gradova održali su sastanke putem video veze sa osobom za koju su mislili da je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, da bi otkrili da je u pitanju prevara.

Jedna od njih je i gradonačelnica Berlina Franziska Gifi koja je juče razgovarala sa osobom za koju je mislila da je Kličko. "Nije bilo znakova koji bi ukazivali da se ne radi o stvarnoj osobi", piše u saopštenju za javnost, prenosi Gardijan. Tek posle 15 minuta razgovora gradonačelniku je postalo sumnjivo nakon što je navodni „Kličko” počeo da priča o tome kako ukrajinske izbeglice pokušavaju da prevare nemački sistem socijalne zaštite.

Tokom kratke pauze, gradonačelnik je kontaktirao ukrajinskog ambasadora u Nemačkoj, koji je potvrdio da osoba na sastanku nije pravi Kličko. "Izgleda da je u pitanju dipfejk - stoji u saopštenju. Dipfejk koriste oblik veštačke inteligencije koji se zove duboko učenje za kreiranje slika lažnih događaja ili za stvaranje animacija političara koji drže lažne govore. „Nažalost, realnost je takva da se rat vodi svim vrstama sredstava, uključujući internet, kako bi se digitalnim sredstvima podrilo poverenje i diskreditovali ukrajinski partneri i saveznici“, rekao je Grifi.

Kancelarija gradonačelnika Madrida je takođe podnela policijski izveštaj o tome da se neko lažno predstavlja kao Kličko u video pozivu sa Hoseom Luisom Martinez-Almeidom. Prema rečima njegovog portparola Danijela Bardavija Kolbruka, gradonačelnik je postao sumnjičav ubrzo nakon što je razgovor počeo i završio razgovor. Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig objavio je u sredu na Tviteru da je imao video poziv sa Kličkom, bivšim bokserom teške kategorije. Tvit je obrisan u subotu. Ubrzo nakon toga, na zvaničnom računu austrijske prestonice objavljeno je saopštenje da je Ludvig izgleda bio žrtva "ozbiljnog slučaja sajber kriminala".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track