Najnovije vesti

KAKO JE NASTALA PRVA ČUDOTVORNA IKONA MAJKE BOŽJE - BOGOLJUBOVSKA: Bogorodica se u snu javila knezu Andreju VIDEO!
Foto: Screenshot YT

danas se proslavlja

KAKO JE NASTALA PRVA ČUDOTVORNA IKONA MAJKE BOŽJE - BOGOLJUBOVSKA: Bogorodica se u snu javila knezu Andreju VIDEO!

Planeta
20:16h

Veliki knez Andrej Bogoljubski bio je radoznalog uma, posvećent duhovnosti i naukama, što je nasledio od poznatog dede Vladimira Monomaha, pra-pra unuka vizantijskog cara Konstantina Monomaha.

Mladi Andrej bio je obuzet idejom o stvaranju ruske pravoslavne države, na teritorijama tadašnjih kneževina po vizantijskom modelu i odmah po punoletstvu krenuo je u Carigrad, pa na hodočašće u Jerusalim.

Vešt, hrabar, smiren, obučen u svim vojnim veštinama, Andrej je u prvim redovima učestvovao u pohodima oca.

Jurij Dolgoruki stolovao je u Kijevu, a kada je došlo vreme da zameni oca, svi su očekivali da će Andrej doći u Kijev. Prolazilo je vreme, a on se nije pojavljivao, već je kovao nove planove, koji su bili vezani za novu prestonicu, koja će biti udaljena od prvih linija neprijatelja, a biti toliko značajna i uređena da će zaseniti Kijev i druge gradove.

Umesto Kijeva, počeo je izgradnju Vladimira. Doneo je odluku koja će imati sudbinski značaj za razvoj i stvaranje Rusije na sadašnjem prostoru. Oblast koju su Kijevljani zvali Zalesje, iza šuma i daleko od granica iz kojih su dolazile horde i pljačkaši, bila je samim položajem zaštićena. Počela je izgradnja Vladimira kao novog centra Rusije.

Zapisana je njegova naredba da sve što ima u Kijevu ovde mora biti veće i lepše. Počela su da niču mnoga velelepna zdanja: dvorci, hramovi, kule, utvrđenja.

Tako su kijevski bedemi dugi četiri, a vladimirski - sedam kilometara, Zlatna kapija na ulazu morala je biti veća i lepša, a hramovi od belog kamena obrađenog na vladimirski način, među kojima je biser stare ruske arhitekture Crkva Uspenja Presvete Bogorodice.

Krajem 1170. godine ujedinio je sve ruske zemlje, a posle četiri godine ubijen je u noći 30. juna. Ruska pravoslavna crkva kanonizovala ga je 1702. godine. NJegove svete mošti nalaze se u Andrejevskoj Uspenjskoj crkvi u Vladimiru.

Na nekoliko kilometara od Vladimira, skoro kao njegovo predgrađe, nalazi se selo svetskog značaja, imenom Bogoljubovo. Nije utvrđeno da li je sveti veliki knez dobio ime po njemu, ili selo po knezu, ili po ikoni Presvete Bogorodice Bogoljubske.

Odlučivši da umesto u Kijev krene u Vladimir i od njega stvori novu prestonicu knez Andrej krenuo je sa svitom i poneo iz višgorodske crkve najveću svetinju ikonu Majke Božije. Bila je to čuvena ikona Presvete Bogorodice, slikana rukom Svetoga Luke, koja je stigla iz Carigrada. U blizini Vladimira, pored reke Kljazme, konji su se zaustavili i knez je naredio da se na tom mestu prenoći.

U snu mu se javila Bogorodica i tako je nastala prva ruska ikona! U snu, javila mu se Presvete Bogorodica sa porukom da na tom mestu sagradi hram, a da ikonu Bogorodice koju nosi sa sobom odnese u Vladimir. Ruskim slikarima je naredio da oslikaju novu ikonu sa likom Presvete Bogorodice kako ju je video u snu. Tako je nastala prva ruska ikona. Bogorodica stoji sa pogledom uperenim prema nebu i obraća se molbom svome Sinu da zaštiti Rusku zemlju i ruski narod.

Manastir Rođenja Presvete Bogorodice ubrzo je podignut na mestu Javljanja, a tokom vremena oko njega je stvoreno naselje koje je dobilo ime Bogoljubovo. Najstarija zdanja su pod zaštitom UNESKO, među kojima i ona koja su bila deo rezidencije velikog kneza Andreja Jurjeviča Bogoljubovskog.

Sjaj i duh minulih vremena zrače iz ove svetinje koja predstavlja jedan od bisera čuvenog "Zlatnog prstena Rusije" , koji obuhvata najstarije gradove Rusije, muzeje na otvorenom, koji čuvaju zdanja od dvanaestog do osamnaestog veka, manastire, crkve, tvrđave...

Kurir.rs/Magazin.Novosti.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track