FINSKI MINISTAR BRUTALNO ISKREN: U Evorpi moguć novi rat, van granica Ukrajine!
Foto: EPA / Toms Kalnins

opasno

FINSKI MINISTAR BRUTALNO ISKREN: U Evorpi moguć novi rat, van granica Ukrajine!

Planeta -

Ministar spoljnih poslova Finske Peka Haavisto rekao je, odgovarajući na pitanje novinara, da je rat u Evropi van granica Ukrajine „moguć” i pozvao zemlje širom sveta da podrže Kijev.

Haavista je u intervjuu za CNN upitan da li Ukrajina može da dobije rat protiv Rusije: "Mogu da izdržim i u tom smislu mogu da pobedim. Naravno, mislim da je Ukrajina moralno u pravu u ovoj situaciji. Oni su veoma ujedinjeni, " on je odgovorio.

On je tvrdio da Finska, koja je decenijama bila neutralna, više ne može da bude neutralna jer je Rusija postala „bezbednosna pretnja“.

"Mislim da je ovo nova realnost. Zaista mislim da je bezbednosna arhitektura Evrope polomljena. Ovo je nova situacija, sada imamo novu vrstu gvozdene zavese između Rusije i drugih zemalja. I naravno, ruska agresija na Ukrajinu je kriv za sve ovo“, rekao je Haavisto.

Ruska invazija na Ukrajinu „promenila je bezbednosnu atmosferu“, dodao je on.

Peka je rekao da je zabrinut zbog "blagih izjava o nuklearnom oružju, o hemijskom oružju".

„Da, Finska ima jaku vojsku. Imamo borbene avione F-35 i tako dalje. Ali šta ako nam prete nekonvencionalnim oružjem?“ rekao je Peka.

Finska, Švedska i Turska potpisale su u utorak sporazum o zajedničkim bezbednosnim merama, nakon čega je Turska ukinula veto na članstvo nordijskih zemalja u NATO. Turski predsednik Erdogan je tada rekao da Finska i Švedska moraju da ispoštuju obećanja o izručenju koje su dale tokom pregovora ili u suprotnom ratifikacija ulaska nordijskih zemalja neće biti poslata turskom parlamentu.

Ali Haavisto je ranije danas na konferenciji za novinare rekao da Finska i Turska nisu razgovarale o izručenju bilo koje konkretne osobe ili grupe osoba tokom pregovora na samitu NATO-a održanom u Madridu.

Pozivajući se na telefonski razgovor sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, Haavisto je rekao: "Složili smo se da sada imamo potpisan sporazum i sve što smo dogovorili je u sporazumu. Nismo razgovarali ni o kakvim spiskovima ljudi sa Turskom u Madridu", rekao je on.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track