PORTO ROMANO NOVA NATO BAZA NA SPOJU JADRANSKOG I JONSKOG MORA Edi Rama potvrdio razgovore Albanije i alijanse
Foto: RTS Printscreen

pored komercijalnog i vojni deo

PORTO ROMANO NOVA NATO BAZA NA SPOJU JADRANSKOG I JONSKOG MORA Edi Rama potvrdio razgovore Albanije i alijanse

Planeta -

Albanski premijer Edi Rama 1. jula na konferenciji za novinare posle povratka sa samita NATO pakta u Madridu saopštio je da će luka Porto Romano kod Drača koja je planirana kao komercijalna imati i vojni deo.

Porto Romano inače treba biti najveća komercijalna luka na obali Jadranskog mora, a sada osim komercijalnog trebala bi da dobije i vojni deo.

- Uskoro ćemo se vratiti u Brisel da nastavimo naše diskusije u vezi sa našim predlogom... za postavljanje pomorske baze NATO-a u novoj luci u Draču, izjavio je Rama i dodao da bi vojnu bazu izgradili i sufinansirali Albanija i NATO alijansa.

Rama je rekao da je upućen poziv NATO-u da finansira specijalni projekat.

Ovo je bilo iznenađnje s obzirom da je u maju mesecu Rama ponudio NATO paktu da obnovi i rekonstruiše pomorsku bazu Pašaliman koja se nalazi 200 km južno od Tirane i koja je bila podmorničarska baza albanske mornarice, koju je opremio i zgradio Sovjetski Savez kad je Albanija bila u Varšavskom paktu. Inače iz ove baze mornarica lidera Envera Hodže kontrolisala je ulazak u Jadransko more. Baza se nalazi u blizini Valone na spoju Jadranskog i Jonskog mora na samom ulazu u Ortanski moreuz.

Inače NATO pakt već je započeo rekonstrukciju vazduhoplovne baze Kučova koja se nalazi na oko 85 kilometara južno od Tirane

Vazdušna baza u Kučovi izgrađena je 1950-ih godina kada je Albanija bila blizak saradnik Sovjetskog Saveza. Albanski komunistički režim srušio se 1990-ih prošlog veka.a Kučova je ostala vojna baza iako su avioni ruske i kineske proizvodnje prestali da lete krajem 1990-ih.

Baza u Kučovi služiće Albaniji i kao podrška NATO vazdušnim operacijama snabdevanja, pružati logističku podršku, policijski nadzor, obuku i vežbe.. Kučovu su navodno nekad zvali i Staljinovim gradom. Unapređenje baze vredno 45,8 miliona evra uključuje obnovu piste, staza za rulanje i skladišta, kao i povećanje interoperabilnosti NATO i jačanja misija za rano upozoravanje iznad zemlje.

Radovi su počeli u januaru 2022. na unapređenju vazduhoplovne baze u Kučevu kao modernog centra operacija i njene sposobnosti da smesti veliki broj borbenih aviona NATO i Albanija su obećali 50 miliona evra za vazdušnu bazu Kučove za koju se očekuje da će biti operativna do kraja 2023.

Inače ova vazduhoplovna baza izgrađena je 1950-ih koristeći zatvorsku radnu snagu pod vođom Envera Hodže koji se, uprkos tome što je bio komunist, opirao pridruživanju SSSR-u.

Nakon pada komunističkog režima 1990. godine, albansko vazduhoplovstvo je imalo više od 200 MiG-ova, iz sovjetske ere, u tri vazdušne baze. Većina njih je sada rashodovana, a stari ruski i kineski avioni prestali su da lete 2005.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track