AMERIKA SLAVI DAN NEZAVISNOSTI Ove godine bez čestitke iz Moskve: Nije primereno zbog neprijateljske politike Vašingtona
Foto: Bryan Dozier / Shutterstock Editorial / Profimedia

proslava u senci

AMERIKA SLAVI DAN NEZAVISNOSTI Ove godine bez čestitke iz Moskve: Nije primereno zbog neprijateljske politike Vašingtona

Planeta -

Dan nezavisnosti - 4. jul, ove godine se u Americi obeležava u senci presuda Vrhovnog suda o abortusu, oružju i životnoj sredini, pretresa u vezi sa ulogom bivšeg presednika Donalda Trampa u neredima u Kongresu 6. januara, velike inflacije.

Ali, mnogi vide i razloge za slavlje: pandemija i dalje jenjava, a uprkos manama - američka demokratija preživljava.

Predsednik SAD Džo Bajden i prva dama Džil biće domaćini prijema u Beloj kući za porodice vojnika. Uveče se očekuje veliki vatromet u centru Vašingtona.

"Mislim da se mnogi od nas osećaju zbunjeno oko proslave 4. jula. Ali, patriotizam je i kada se ne odustaje od promena. Ja ne odustajem od SAD", tvitovala je šampionka u trci sa preponama Amelija Bun.

Takvo osećanje nesumnjivo dele milioni ljudi koji će proslaviti 264. rođendan Amerike vatrometima, koncertima, okupljanjima - mnogi prvi put otkako je izbila pandemija koronavirusa.

Vatrometi se očekuju na potezu od Njujorka do Sijetla, od Čikaga do Dalasa. Ipak, u nekim zapadnim delovima SAD su tolike suše da su vatrometi zabranjeni.

Ove godine Dan nezavisnosti obeležava se u momentu kada je zemlja i dalje podeljena oko odluka Vrhovnog suda, kao i prava na nošenje oružja - posebno zbog masovnih ubistava u Bafalu i Juvaldeu.

Ali, 4. jul je i prilika da se političke razlike ostave po strani i slavi jedinstvo.

Istoričar Eli Merit sa univerziteta Vanredbilt, koja proučava period od 1776. i osnivanje SAD, kaže da su uvek postojale stvari koje ljude ujedinjuju i razdvajaju. Ali, nerede u Kongresu od 6. januara 2021. vidi kao priliku da svi zajedno stanu u odbranu demokratskih institucija.

"Amerikanci treba da polažu nadu u moralnu hrabrost, želju da se boriš za pravdu i istinu čak i kad to može imati negativne posledice po tebe. To je vezivno tkivo ustavne demokratije".

Bez čestitke iz Moskve

Kremlj je u ponedeljak saopštio da neće slati čestitke SAD povodom Dana nezavisnosti.

Dmitrij Peskov je rekao da "čestitanje ne smatra primerenim" zbog "neprijateljske politike SAD".

Amerika se protivi agresiji Rusije na Ukrajinu, šalje Kijevu oružje i obučava ukrajinske snage, istovremeno uvodeći sankcije Moskvi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvitovao je da predsedniku Džou Bajdenu i američkom narodu želi "mir i uspeh".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track