06:03

RUSIJA KORISTI METODU SPRŽENA ZEMLJA: Prvo se koristi artiljerija, potom bacači raketa a onda KO PREŽIVI SUOČAVA SE SA OVIM!

osvojena čitava luganska oblast

RUSIJA KORISTI METODU "SPRŽENA ZEMLJA": Prvo se koristi artiljerija, potom bacači raketa a onda KO PREŽIVI SUOČAVA SE SA OVIM!

Planeta -

Lisičansk je nedavno pao pod rusku kontrolu. Ovim je osvojena čitava Luganska oblast, a na prvim snimcima koji su zabeleženi u gradu vide se ruševine i ruske zastave koje se vijore sa zgrada svih institucija.

Dombas, Lisičansk, Ukrajina
foto: Printscreen

Ukrajinske vlasti su isprva odbijale da priznaju poraz u Lisičansku. Iako su ruske trupe ušle u grad i razvile svoje zastave, guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj tvrdio je da se žestoke borbe nastavljaju. Grad je tada bio okružen sa svih strana.

Ipak, u toku jučerašnjeg dana ukrajinska vojska je započela intezivno granatiranje Donjecka, koresteći i projektile NATO kalibra.

S ruske strane je stigla poruka - specijalna vojna operacija se nastavlja po planu.

kurir tv
foto: Kurir televizija

O tome šta nam nose dani pred nama i koji su efekti svega u odnosu na Evropu govorili su u emisiji "Puls Srbije" na Kurir televiziji Darko Trifunović, direktor Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost i Andrej Mlakar, urednika rubrike Planeta sa Kurira

- Od jutros su nova četiri naselja pala. Ruska vojska je iza boka ukrajincima i nastavlja se opkoljavanje. Rusi primenjuju taktiku spržene zemlje. Prvo se koristi artiljerija, onda bacači raketa a onda nastupa pešadija. Ono što preživi, suočava se sa specijalcima. Gledaoci mogu da odu na sajt i da pročitaju kako je izgledalo povlačenje Ukrajinaca. To je bilo povlačenje pod granatiranjem. Ukrajinska vojska je oterana iz Lisičanska pod velikom ruskom paljbom - rekao je Mlakar.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Trifunović smatra da Rusija treba časno da izađe iz sukoba sa Ukrajinom i traži neki kompromis.

- Ovde je ruska agresija na Ukrajinu. Ruska mašina ne preza ni od čega, jasno je kakvu strategiju oni sprovode. To je strategija spržene zemlje, Ukrajinci su koliko toliko pokušali da se stabilizuju i svaka im čast na tome. Gubi i jedna i druga strana. Rusija sistematski uništava ukrajinska sela i gradove. Kroz par nedelja videćemo kako sankcije utiču na Rusiju. Putin je već okružen i oni su u grču iznutra. Za Rusiju je najbolje da časno izađe iz sukoba i traži neki kompromis - rekao je Trifunović gostujući u emisiji "Puls Srbije" na Kurir televiziji.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

04:12

RUSIJA POJAČALA SNAGE U CRNOM MORU! Stručnjaci izneli analizu ŠTA ĆE SE DALJE DEŠAVATI u Ukrajini, tvrde da je ovo RUSIMA CILJ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja