UPOZORENJE MILIJARDERA Soroš: Desničarski Vrhovni sud i Tramp veća su pretnja za Ameriku od Rusije i Kine!
Foto: AP/Manuel Balce Ceneta, EPA

BITKA PROTIV EKSTREMISTA

UPOZORENJE MILIJARDERA Soroš: Desničarski Vrhovni sud i Tramp veća su pretnja za Ameriku od Rusije i Kine!

Planeta -

Prioritet demokrata u Sjedinjenim Državama treba da bude pobeda nad ekstremnim desničarima, među kojima su Vrhovni sud i bivši predsednik Donald Tramp, poručio je Džordž Soroš (91), američki milijarder.

Ovaj biznismen je poznat po svojim liberalnim stavovima, zalaganju za otvoreno društvo, a jedan je od najvećih donatora Demokratske partije.

Domaći neprijatelji

Osnivač i prvi čovek Fonda za otvoreno društvo je u autorskom tekstu povodom Dana nezavisnosti upozorio da Vrhovni sud Amerike i Donald Tramp sa Republikanskom strankom predstavljaju veću pretnju za SAD od Rusije i Kine i da moraju biti pobeđeni po svaku cenu. Podsećamo, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, Soroš je pozvao na akciju kako bi se Rusija što pre vojno pobedila, dok se založio za smenu režima u Kini. U poslednjem obraćanju javnosti on režime u Rusiji i Kini naziva "represivnim", koji žele da "svetu nametnu autokratsku formu vladavine". Uprkos tome, on smatra da daleko veću pretnju po Ameriku predstavljaju "domaći neprijatelji demokratije", koji uključuju "trenutni Vrhovni sud SAD, gde većinu imaju desničarksi ekstremisti, i Donald Tramp, bivši predsednik sa Republikanskom strankom". Kako prenosi portal Galf tajms, Soroš podseća da desničari imaju većinu u Vrhovnom sudu SAD upravo zahvaljujući Trampu, koji je tokom svog mandata imenovao troje od ukupno devet sudija.

Novi zakon o oružju: Epidemija masovnih ubistava

Džordž Soroš je istakao i primer kako je nedavna epidemija masovnih pucnjava u SAD izazvala veliku osudu na nacionalnom nivou da su čak i pojedini republikanski kongresmeni podržali novi savezni zakon o oružju. Država Njujork je među prvima reagovala i usvojila nove zakone koji su se našli na udaru NRA (National Rifle Association), zbog čega će o njihovoj sudbini odlučivati Vrhovni sud, gde republikanci imaju većinu (6:3). Soroš, koji je rođen u Mađarskoj, uložio je milione dolara poslednjih godina kao pomoć Demokratskoj partiji.

Soroš je osudio prošlomesečnu odluku Vrhovnog suda Amerike, koji je preinačivši presudu iz 1973. otvorio vrata uvođenju zabrane prava na abortus. - Logika koja proizilazi iz odluke Vrhovnog suda u suprotnosti je s drugim pravima priznatim 14. amandmanom. Među njima su pravo na kontracepciju, istopolne brakove i prava LGBT osoba, a verovatno i pravo na međurasne brakove - navodi Soroš i dodaje: - Takođe je jasno da ovaj sud namerava da izvrši frontalni napad na izvršnu vlast - uveren je Soroš. - Zajednički imenitelj u nedavnim presudama suda je podrška ciljevima koje promoviše Trampova Republikanska partija i slabljenje ili stavljanje van zakona stvari koje favorizuje Demokratska partija. To je pažljivo pripremljen plan da se Americi uvede represivni režim. Jedini način da se to zaustavi jeste da se Republikanska stranka baci u provaliju - navodi Soroš.

Izbori u novembru

Demokratska partija suočena je s velikim padom popularnosti i očekuju je neizvesni izbori za Kongres u novembru, a Soroš upozorava: - Republikanci sa svih strana napadaju naš sistem demokratije. Na nižim sudovima se otežava glasanje i vrši subverzija izbornog sistema. Opstanak demokratije u SAD je ozbiljno ugrožen. Moramo učiniti sve da to sprečimo.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track