POSLE AMERA U MOSKVI SE SPRDAJU I SA BRITANSKIM DIPLOMATAMA: Evo kako su nazvali trg ispred ambasade Ujedninjenog kraljevstva!
Foto: EPA PHOTO/SERGEI CHIRIKOV, Shutterstock

provokacij

POSLE AMERA U MOSKVI SE SPRDAJU I SA BRITANSKIM DIPLOMATAMA: Evo kako su nazvali trg ispred ambasade Ujedninjenog kraljevstva!

Planeta -

Britanske diplomate stacionirane u Moskvi sada će dolaziti na posao u ambasadu Velike Britanije preko trga nazvanog po Luganskoj Narodnoj Republici (LNR). Kancelarija gradonačelnika Sergeja Sobjanjina potvrdila je taj potez u utorak.

Velika Britanija je glasna podrška Kijevu, a premijer Boris Džonson upozorio je ukrajinsku vladu da ne rešava sukob sa Rusijom, kako je rekao, „lošim mirom“.

Milicije LPR-a se bore uz ruske trupe od početka ofanzive krajem februara. U nedelju je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio da su poslednji ostaci ukrajinskih snaga proterani iz republike.

Vlasti u Moskvi su ranije preimenovali trg, na kome se nalazi američka ambasada, u Donjecku Narodnu Republiku (DNR).

Kancelarija gradonačelnika je imala nekoliko mogućih opcija za lokaciju nazvanu po LPR – sve su bile povezane sa zapadnim ambasadama. U onlajn anketi, 57% je izabralo Britaniju, a ne Nemačku, Litvaniju ili Belgiju.

Nije odmah jasno da li će adresa britanske ambasade biti promenjena u skladu sa tim. Trenutno se navodi kao Smolenskaja Naberežnaja 10, posle najbližeg nasipa.

U martu su britanski aktivisti pozvali da preimenuju vrtove Kensingtonske palate u Londonu, gde se nalazi ruska ambasada, u čast ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Lokalno veće je, međutim, sugerisalo da su Ukrajini potrebni nesimbolični gestovi Britanije.

Deo avenije Viskonsin u Vašingtonu, DC najbliži ruskoj ambasadi u SAD, preimenovan je u Boris Nemcov Plaza 2018. Njemcov je bio ruski opozicioni političar, koji je ubijen u centru Moskve 2015. Njegove ubice su pronađene i osuđene na dugotrajni zatvor uslovima, ali osoba koja je naručila udarac nikada nije identifikovana.

Američka ambasada u Moskvi uklonila je svoju staru adresu sa svoje veb stranice, ali bez navođenja nove adrese „Trg DNR“

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track