Najnovije vesti

ŽIVEO JE DA OSVETI ĆERKU! Ubicu Kalinke (14) jurio decenijama, a onda pravdu uzeo u svoje ruke i UNAJMIO OTMIČARA SA KOSOVA! VIDEO
Foto: screenshot Youtube

OČUH UBIO PASTORKU

ŽIVEO JE DA OSVETI ĆERKU! Ubicu Kalinke (14) jurio decenijama, a onda pravdu uzeo u svoje ruke i UNAJMIO OTMIČARA SA KOSOVA! VIDEO

Planeta
14:28h

Tri decenije Andre Bamberski je vodio neumornu borbu da izbori pravdu za ćerku za koju je bio siguran da je ubijena. Kalinka Bamberski (14), pronađena je mrtva pod sumnjivim okolnostima 1982. godine.

Andre Bamberski je sumnjao da je novi muž njegove bivše žene, nemački lekar Diter Krombah, seksualno zlostavljao njegovu ćerku (14) pre nego što joj je ubio. Vlasti su pronašle Kalinku Bamberski u Krombahovom domu na jezeru u Bavarskoj, ali mrtvozornici nisu utvrdili uzrok smrti. Uprkos dokazima koji sugerišu na nasilje, kao što je trag na njenoj ruci od injekcije - nemačke vlasti nisu pokrenule slučaj. Pogrešna istraga, sporna obdukcija i suprotstavljeni medicinski dokazi učinili su Andrea uverenog da ju je drogirao, silovao i ubio njen očuh, ugledni kardiolog dr Diter Krombah.

Ovo je bio početak epske potrage u kojoj se francuski računovođa Andre, bori protiv policije, tužioca i Evropskog suda pravde u pokušaju da se Krombah izruči Francuskoj i suoči sa suđenjem. To je bila njegova životna misija i koštalo ga je bogatstvo. A kada su svi zvanični kanali konačno zakazali, Andre, tihi i pobožni rimokatolik, odlučio je da uzme zakon u svoje ruke. Otac devojčice je unajmio dvojicu muškaraca da kidnapuju Krombaha iz Nemačke i odvedu ga preko granice u Francusku.

Zatim je pretučen, vezan, i bačen ispred kancelarije tužioca u gradu Miluzu, gde ga je policija pronašla nakon telefonske dojave od misterioznog Rusa, koji je ustvari bio Andre. Očajnički trik je uspeo. Krombah je 2011. osuđen i osuđen na 15 godina zatvora zbog davanja injekcije koja je ubila njegovu pastorku. Sud u Miluzu je 2014. godine izrekao uslovnu jednogodišnju kaznu Bamberskom zbog njegovog učešća u hapšenju Krombaha.

Otmičari, Anton Krasnići sa Kosova i Kača Bablovani iz Gruzije – takođe su uhvaćeni i zatvoreni, i utvrđeno je da su delovali po naređenju Andre Bamberskog. Nakon 30 godina borbe za pravdu za svoju ćerku, nije ga bilo briga da li će otići u zatvor sve dok je i njen ubica bio zatvoren.

Poziv bivše žene pokrenuo sumnju

Istraga je počela u julu 1982. kada je bivša supruga Danijela pozvala Andrea i rekla da je njen muž Diter Krombah pronašao Kalinku mrtvu u krevetu. Doktor je rekao istražiteljima da joj je prethodne večeri ubrizgao gvožđe i kobalt za lečenje anemije i dao joj tabletu za spavanje. Ali obdukcija je kasnije pronašla dokaze da je tinejdžerka silovana i da se ugušila sopstvenom povraćanjem dok je bila u nesvesti.

Uprkos tome, Krombah, bivši diplomata sa prijateljima na visokim pozicijama, nikada nije zvanično intervjuisan. Nemački tužioci su zaključili da je Kalinkina smrt bila nesrećan slučaj i zatvorili slučaj. Andre, čiji je sin Nikolas takođe živeo sa Krombahom, borio se da se slučaj ponovo otvori. Kada to nije uspelo, otputovao je u Nemačku i počeo da dostavlja letke Krombahovim komšijama u kojima ga optužuju da je silovao i ubio njegovu ćerku. Krombah ga je tužio za klevetu i dobio je odštetu od 150.000 funti, koju Andre nikada nije platio.

Pokušaji da se Krombah izruči Francuskoj nisu uspeli, ali je Andre počeo da prikuplja dokaze o greškama u obdukciji i istrazi. Priznaje da je bilo trenutaka kada je želeo da odustane, ali je objasnio: "Nije bilo moguće prestati jer sam svakim danom imao sve više dokaza.

U međuvremenu se njegova bivša supruga razvela od Krombaha 1989. Zatim je 1995. francuski sud odlučio da mu sudi u njegovom odsustvu. Proglašen je krivim za ubistvo iz nehata i osuđen na 15 godina zatvora. Ali se žalio Evropskom sudu za ljudska prava, koji je kasnije ukinuo osudu.

Krombah silovao pacijentkinje

Andre je dobio novu nadu 1997. godine kada je Krombah osuđen za drogiranje i silovanje pacijentkinje koja je imala 16 godina. Još pet pacijenata javilo se da se žali za silovanje, ali su njihova svedočenja odbijena zbog nedostatka forenzičkih dokaza. Među njima su bile i dve sestre sa čijom se majkom sprijateljio Krombah. Vodio ih je na odmor u London i na jug Francuske gde im je, kako su navodili, davao injekcije gvožđa i kobalta i silovao ih.

Za ono što je uradio devojčici (16) Krombah je osuđen na dve godine uslovne kazne. Ali 2006. je otkriveno da radi bez medicinske dozvole. Bio je krivično gonjen i odležao je 18 meseci u zatvoru.

Francuske vlasti su na kraju izdale evropski nalog za hapšenje Krombaha, ali su nemačke vlasti nastavile da ga blokiraju. Vreme je isticalo Andreu, koji je znao da posle 30 godina ne mogu da se preduzimaju nikakve dalje mere protiv Krombaha prema francuskom zakonu.

"Imao sam dovoljno u glavi. Znao sam da francuska vlada neće učiniti ništa. Znao sam da nemačka vlada neće učiniti ništa. Odlučio sam da moram nešto da uradim", govorio je on. Priznaje da mu je ubistvo i palo na pamet, ali to nikada nije bila ozbiljna opcija.

otac Andre Bamberski i ubica Diter Krombah
otac Andre Bamberski i ubica Diter Krombahfoto: Printscreen YT

Andre unajmio otmičare

Andre priznaje da je ranije pokušavao da angažuje kidnapere. Međutim, dva različita kriminalca su jednostavno pobegla sa 20.000 funti njegovog novca. Uspešna zavera za otmicu konačno je skovana 2009. godine kada je upoznao Antona Krasnićija. A 17. oktobra te godine Krasnići i Bablovani su oteli doktora iz njegove kuće u Šajdegu.

Kinaperi su ga uvezli u auto, prevezli preko austrijske granice, zatim u Švajcarsku i na kraju u Miluz, gde ga je francuska policija pronašla vezanog na trotoaru. Kada je dao svoje ime, uhapsili su ga kao traženog čoveka. Na Andreovu nesreću, jedan od kidnapera je ispustio komad papira sa svojim imenom i adresom u Krombahovoj kući.

Obojici otmičara su ušli u trag, a telefonski zapisi su doveli policiju do Andrea, koji je pronađen u hotelskoj sobi u Miluzu sa torbom u kojoj je bilo 19.000 evra (15.000 funti). Uhapšen je i optužen da je naredio kidnapovanje, ali je pušten uz kauciju od tačno 19.000 evra.

Krombahovi advokati pokrenuli su sedam različitih pokušaja da mu se suđenje zaustavi, ali u decembru 2013. godine sud u Parizu ga je konačno proglasio krivim za "namerno nasilje koje je dovelo do smrti bez namere“ i osuđen je na 15 godina zatvora.

Bivši nemački lekar i serijski silovatelj koji je ubio svoju pastorku tinejdžerku smrtonosnom injekcijom, oslobođen je 2020. godine iz zdravstvenih razloga. Diter Krombah (86) je odvezen kolima hitne pomoći iz njegovog pariskog zatvora nakon što je odslužio devet od 15-godišnje kazne zbog smrti Kalinke Bamberski.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track