JUPITER NA KOLENIMA Makron je fizički i psihički iscrpljen! Izmorili ga izbori! A, prava golgota ga tek čeka
Foto: Printskrin / You Tube

uoči izbora nove vlade

JUPITER NA KOLENIMA Makron je fizički i psihički iscrpljen! Izmorili ga izbori! A, prava golgota ga tek čeka

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je nedavno započeo drugi predsednički mandat je umoran i depresivan, pošto je izgubio parlamentarnu većinu na parlamentarnim izborima koji su održani 20 juna.

Ovu priču doneo je francuski Le mond, lije pisanje su preneli skoro svi zapadni mediji. Ova uticajni francuski list navodi da su Makrona prijatelji opisali kao "ošamućenog", "blokiranog" i "odsutnog". Takođe posle kampanje širile su se i glasine da je Makron uzdisao i svojim sabocima i saradnicima govorio da je "umoran" posle duge i ogorčene predizborne kampanje.

Ono što je Makrona najviše razočaralo jeste da glasovi umesto njegovoj centrističkoj koaliciji na parlamentarnim izborima otišli su desnom Nacionalnom frontu koji vodi Marin Le Pen, ali i levičarskom savezu Nupes. Upravo nezadovoljni birači su omogućili da Makron izgubi većinu koju je imao u parlamentu poslednjih pet godina.

Emanuel Makron
foto: Youtube prtscr / FRANCE 24

"Jupiter je na jednom kolenu", napisao je levičarski francuski list L Obs, misleći na Makronov omiljeni pseudonim.

S druge strane francuski Le Poin navodi da je tokom kampanje, ali i posle nje Makron izgubio energiju, živce i lucidnost i navodi da je makon doživeo postizborni bejbi-bluz.

Za komentar javila se i Makronova ljuta rivalka Marin Le Pen koja je rekla "Stekla sam utisak da ne zna gde želi da ide", posle razgovora sa njim kako otkloniti parlamentarnu blokadu.

Njegovi neimenovani saradnici navode da je njegova neodlučnost postala polovična i da on pokušava da definiše, koji ciljevi će biti pred njim u budućnosti.

Emanuel Makron
foto: Youtube prtscr / FRANCE 24

Interesantno je i da su svoju fotelju na parlamentarnim izborima izgubila tri Makronova ministra i teško da će ostati u vladi koju čeka rekonstrukcija u narednu nedlju. Na udaru se našla Brižit Bourguion ministarka za socijalna pitanja i zdravlje Francuske, koja će biti smenjena u trenutku kada se zemlja suočava sa novim talasom korone. Makron će morati da izabere i novog ministra za prekomorske teritorije, pošto je Žael Braun Pivet izabrana za predsednicu nacionalne skupštine.

Za razliku od prethodnog puta, nova vlada biće bez ličnosti iz opozicionih partija. Takođe ono što ga čeka jeste oslanjanje na druge stranke kako bi mogao da progura neke zakone. Da li će uspeti da sastavi manjinsku vladu od članova svoje centrističke partije ostaje da se tek vidi.

Kurir.rs/Daily Mail

Ko ide, a ko ostaje

Francuski mediji spekulišu već ko bi mogao da bude u novoj makronovoj vladi. Kako se navodi svoje mesto imaće Lorens Bone, zamenik generalnog sekretara OECD i glavni ekonomista, koji če zameniti Klement Bona na mestu ministra za evropska pitanja, dok će Bone postati novi ministar saobraćaja. Demijen Abad ministar za solidarnost zbog istrage koja je pokrenuta protiv njega zbog navodnog pokušaja silovanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track