LITVANIJA PONOVO GURNULA PRST U OKO RUSIJI OKO KALINJINGRADA Zabranjen tranzit betona, drva, alkohola, industrijskih hemikalija
Foto: Foto Printscreen Twitter

Dok Moskva preti odamzdom

LITVANIJA PONOVO GURNULA PRST U OKO RUSIJI OKO KALINJINGRADA Zabranjen tranzit betona, drva, alkohola, industrijskih hemikalija

Planeta -

Dok Moskva preti Vilnjusu da će oštro reagovati na nedavnu ekonomsku blokadu i tranzit robe u tu eksklavu koja je pod embargom EU. Litavnija je od jutros proširila listu robe koja se iz Rusije neće moći transportovati u tu zemlju.

Od ponedeljka ujutro u Kalinjingrad je zabranjne transport železnicom drveta, alkohola, betona, industrijskih hemikalija na bazi alkohola, rekao je portpartol litavnske carine, prenosi Rojters.

Rusija je u petak upozorila da će preuzeti oštre mere ako blokada tansporta robe u tu rusku eksklavu ne bude ponovo omogućen i da će se ta članica EU i NATO suočiti sa posledicama narednih dana.

enklava, rat, Kalinjingrad, Suvalki koridor
foto: Foto Printscreen Twitter

Dok je Moskva pretila Litvanija nije časila časa već je uvela dodatne mere i zabrane u skladu sa direktivom EU o sprovođenju sankcija.

Roba koja spada u humanitarne svrhe ili osnovne kategorije neophodne za život je izuzeta od sankcija i blokade.

Mnogi smatraju da bi Rusija mogla da reaguje produženjem zatvaranja najvećeg gasovoda Severni tok 1 i duže od 10 dana tokom redovnog remonta.

Kalinjingrad, ruska eksklava koja je posle raspada Sovjetskog Saveza ostala pod kontrolom Rusije sa svih strana okružena je članicama EU i NATO pre svega Litvanijom i Poljskom, a preko Baltičkog mora je Švedska. Za snabdevanje Rusija se oslanjala na železnički transport preko litvanske teritorije. Iako je transport putnika dozvoljen putevima i železnicom, to nije slučaj sa robom. Naime od 17. juna ova eksklava je odsečena od matice, pa je transport robe i materijala za sad jedino moguć brodovima, jer je Litvanija u skladu sa odlukom EU uvela sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

enklava, rat, Kalinjingrad, Suvalki koridor
foto: Foto Printscreen Twitter

Sukob oko izolacije Kalinjingrada testira odlučnost Evrope da sprovede sankcije, izazivajući strah od eskalacije i konfrontacije sa Rusijom nakon što su druga ograničenja naterala Moskvu da ne otplati svoj dug.

Evropski zvaničnici, uz podršku Nemačke, tražili su krajem juna kompromis za rešavanje sukoba. Međutim, izvori su rekli Rojtersu da je Litvanija, bivša sovjetska republika koja je nekada bila pod ruskom dominacijom, imala ozbiljne rezerve prema tome da učini nešto što bi se moglo smatrati ustupkom Moskvi.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track