RUSKA PARTIJA NE ŽELI DA PUTIN BUDE PREDSEDNIK: LDPR hoće da skine sramotu sa funkcije! Sličan predlog dao bivši čelnik Žirinovski
Foto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia, EPA

tektonski

RUSKA PARTIJA NE ŽELI DA PUTIN BUDE PREDSEDNIK: LDPR hoće da skine sramotu sa funkcije! Sličan predlog dao bivši čelnik Žirinovski

Planeta -

Prokremljanska stranka poziva da se Vladimir Putin naziva ruskim „vladarom“ a ne ruskim „predsednikom“ kako bi se distancirali od opisa posla koji je izveden iz stranog jezika.

Nacionalistička liberalno-demokratska partija (LDPR) predložila je da se termin „predsednik” zameni sa „pravitell”, što znači „vladar”, jer termin „predsednik” još nije „u potpunosti ukorenjen” u Rusiji, navode RIA Novosti

LDPR je saopštio da nas je upotreba izraza „predsednik“ „uvek sramotila“. Stranka je u svom predlogu tvrdila da je taj termin prvi put upotrebljen krajem 18. veka u SAD, a da se „mnogo kasnije proširio po svetu“.

„Kod nas, po istorijskim standardima, ovo je generalno nova reč, i dok se potpuno ne ukoreni, možete je bezbedno zameniti. Na primer, frazom „šef države“ ili reč „vladar“, koja je razumljiva ruskom uho“, rekao je LDPR.

Vladimir Žirinovski, dugogodišnji lider LDPR-a koji je preminuo u aprilu, mnogo je puta predlagao da se predsednik pominje kao „vrhovni vladar“ kako bi se stvorila distanca od naziva poslova koji potiču iz stranih jezika.

Državna duma, donji dom ruskog parlamenta, odbacila je 2020. godine predlog LDPR-a da se mesto šefa države preimenuje u „vrhovnog vladara“.

„Postoje... neki veoma čudni predlozi među onima koji su izneti. Na primer, oni [LDPR] su predložili da se položaj šefa države preimenuje u 'vrhovnog lidera'“, rekao je Pavel Krašenjinjikov, kopredsedavajući vladine komisije koja se bavi ustavnim promenama, za novine Rosiskaja Gazeta u januaru 2020.

„Trenutno je sve ovo u fazi diskusije“, rekao je tada novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov. „Predsednik Putin nema stav o tome".

LDPR je takođe 2020. godine predložila da se zvanično prizna status Rusije kao „sile pobednice“ u Drugom svetskom ratu i da se pravoslavno hrišćanstvo prizna kao glavna religija Rusije.

„Naravno, neki (od predloga) će biti eliminisani, neki će biti prihvaćeni i iz toga će proizaći traženi rezultat komisije“, rekao je Peskov.

Kurir.rs/Newsweek.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track