DRUGI TOPLOTNI TALAS POGODIO JUG EVROPE Italija se bori sa sušom, a Španija i Portugal sa temperaturama iznad 40 stepeni!
Foto: EPA-EFE/VILLAR LOPEZ

izdat crveni alarm

DRUGI TOPLOTNI TALAS POGODIO JUG EVROPE Italija se bori sa sušom, a Španija i Portugal sa temperaturama iznad 40 stepeni!

Planeta -

Drugi ovogodišnji toplotni talas pogodio je Evropu. najgore je trenutno na Iberijskom poluostrvu gde se očekuje da bi tempratura mogla da poraste do 47 stepeni, dok se Apenini i dalje bore sa sušom.

U Portugalu, gde su temperature porasle iznad 40 stepeni Celzijusa, u utorak je proglašen crveni alarm za više od polovine zemlje, a stotine vatrogasaca upućeno je u centralni deo da gaše šumske požare.

Najveći požar besni u provinciji Santarem severno od Lisabona, gde se zapalio prošle nedelje, a u utorak se ponovo razbuktao požar zbog jakog vetra. Zbog još jednog požara u blizini, put koji povezuje Lisabon sa Portom na severu zemlje morao je da bude zatvoren.

Prema podacima portugalske Civilne zaštite, oko 1.600 vatrogasaca sa 430 vozila i 25 vatrogasnih aviona gasi 19 aktivnih požara na terenu.

U susednoj Španiji najveću zabrinutost izaziva izbijanje šumskih požara u provincijama Ekstremadura, Kastilja i Leon, gde se temperature kreću oko 40 stepeni Celzijusa. U Badahosu, na jugozapadu zemlje, kako prenosi Bi-Bi-Si, živa bi u četvrtak mogla da poraste i do 47 stepeni Celzijusovih.

Visoke temperature nisu neuobičajene za Španiju, ali su se do sada nosile uglavnom u južnim i centralnim delovima zemlje, dok je sever zemlje pošteđen toplotnih talasa. Ali ovoga puta vrućina je pogodila i tamo, a u severozapadnoj provinciji Orense očekuje se porast temperature do 42 stepena Celzijusa.

Zbog vrućine, kvalitet vazduha u severnoj Španiji je loš, što dovodi do zdravstvenih problema zbog vrućeg vremena. Ulice gradova i sela su tako neuobičajeno prazne i tihe popodne, što nije uobičajeno za ovaj deo godine.

Italija se bori sa sušom

Teška suša koja je ove godine zahvatila Italiju ugrožava poljoprivredne kulture na severu zemlje. Najteže pogođeno područje je dolina Po, gde se uglavnom uzgajaju masline, paradajz i pirinač.

Rod je skoro za trećinu manji nego prošle godine, što će dovesti do poskupljenja.

Poljoprivrednici posebno ističu malu količinu prerađenog arborio pirinča koji se koristi u rižotu i paradajzu koji se koristi u pravljenju pasata sosa.

Specijalizovani uvoznici očekuju da bi cene navedenih proizvoda mogle da porastu za polovinu, a samo do oktobra očekuje se povećanje cena pirinča za 20 odsto.

Paradajz ćemo oljuštiti u narednih 14 dana, jer neće dugo trajati po vrućem vremenu“, upozoravaju italijanski farmeri. U normalnim uslovima, njihove vrste paradajza kasnije donose plod i stoga daju više ploda. „Usevi će trunuti drugačije“ i biće manji u oba slučaja, prenosi The Guardian.

"Ove godine neće biti mnogo iz Italije, a ono što će biti biće skupo", najavio je Džejson Bul, izvršni direktor kompanije Eurostar Commodities, koja izvozi paradajz i pirinač iz Italije. Prema proračunima Minteca, cene ove dve kulture su u poslednje dve godine već više nego udvostručene.

Drugi toplotni talas

Iako je drugi ovogodišnji toplotni talas u Evropi trenutno najviše pogodio Portugal i Španiju, portparolka Svetske meteorološke organizacije Kler Nulis upozorava da će se verovatno proširiti i na druge delove kontinenta i još više ojačati.

Francuski meteorolozi procenjuju da će u pojedinim oblastima na jugozapadu zemlje temperature porasti i do 39 stepeni Celzijusovih. Prema njihovim prognozama, toplotni talas bi trebalo da traje od osam do deset dana.

Prognostičari u Velikoj Britaniji izdali su upozorenje o toplotnom talasu za Englesku i Vels kako temperature rastu iz dana u dan.

Zbog klimatskih promena i globalnog zagrevanja, toplotni talasi su sve češći. Februarski izveštaj UN procenjuje da će se broj šumskih požara povećati za 30 odsto do 2050. godine.

Kurir.rs/RTV SLO/24ur

Toplotni talas i u Aziji

U Kini se ruše putevi i pucaju crepovi od vrućine

Sa toplotnim talasom se nose i u Kini, gde je u čak 86 gradova širom zemlje raspisan crveni alarm zbog očekivano visokih temperatura koje bi mogle da dostignu i više od 40 stepeni Celzijusa. Ponegde je bilo izveštaja o gužvanju puteva i pucanju crepova zbog vrućine.

U finansijskoj prestonici Šangaju, prvi put posle pet godina izdato je crveno upozorenje, upozoravajući 25 miliona stanovnika grada na talas vrućine. Otkako su počela merenja temperature u Šangaju 1873. godine, bilo je samo 15 dana iznad 40 stepeni Celzijusa.

U Nanđingu su vlasti otvorile skloništa u kojima se stanovnici mogu skloniti od vrućine.

Kineske vlasti upozoravaju na rizik od prirodnih katastrofa zbog vrućine od sredine jula, koji je obično najtopliji mesec u zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja