U ITALIJI NAJVEĆA VRUĆINA U POSLEDNJIH 70 GODINA Suša diže cenu italijnskog pirinča, paradajz paste i maslinovog ulja
Foto: Foto EPA/EPA/ANDREA FASANI

rast cena hrane

U ITALIJI NAJVEĆA VRUĆINA U POSLEDNJIH 70 GODINA Suša diže cenu italijnskog pirinča, paradajz paste i maslinovog ulja

Planeta -

Zbog suše u Italiji očekuje se povećanje cena pirinča, maslinovog ulja i paradajz paste i do 50 odsto. Već drugi toplotni talas zahvatiće Španiju i Francusku, a iz Kine saopštavaju da se od vrućine otopio krov, a na putevima puca beton.

Oblasti u severnoj Italiji i dalje se bore sa najvećom sušom u poslednjih 70 godina. Kao rezultat toga, ovogodišnja berba maslinovog ulja, arborio pirinča i pulpe paradajza preti da bude izuzetno loša. Cene bi mogle da porastu i do 50 odsto, što bi primoralo uvoznike da traže nove dobavljače.

Prema nekim procenama, proizvodnja maslinovog ulja mogla bi da bude manja između 20 i 30 odsto (do 15 odsto manje u Španiji), pri čemu bi cene italijanskog maslinovog ulja u poslednje dve godine porasle za 28 odsto. Osim suše, to je i posledica rata u Ukrajini, jer je obustavljeno snabdevanje suncokretovim uljem, a u regionu jugoistočne Azije imaju problema sa proizvodnjom palminog ulja.

Italija, suša
foto: Foto EPA/EPA/ANDREA FASANI

Cene italijanskog pirinča i paradajz paste već su se udvostručile u poslednje dve godine, prenosi Gardijan. "Poljoprivrednici upozoravaju da na Alpima nema snega, gde obično ima snega, reke presušuju, jezera presušuju. Poljoprivrednici sade useve, ali se plaše da će suša propasti", rekao je Džejson Bul. , izvršni direktor Eurostar Commodities-a.

U Velikoj Britaniji se predviđa da će temperature za nedelju porasti iznad 38 stepeni Celzijusa, možda čak i iznad 40, posebno u Engleskoj i Velsu. „Možemo očekivati više zdravstvenih problema za celokupno stanovništvo, a ne samo za one koji su posebno osetljivi na ekstremne vrućine“, upozoravaju iz Meteorološkog zavoda.

Italija, suša
foto: Foto EPA/EPA/ANDREA FASANI

U Lisabonu i Santaremu bi živa mogla da poraste do 45 stepeni Celzijusa, a vrućina neće popuštati cele nedelje. U Francuskoj bi trebalo da bude dobrih deset stepeni niže. Upozorenje o toplotnom talasu izdato je za regione Tuluza i Bordoa.

Iz Boroa već stižu izveštaji o velikim šumskim požarima, sa kojima se bori 120 vatrogasaca. Šumski požari u oblasti Landirasa i Test de Buša već su zahvatili 450 hektara zemlje, a neki stanovnici su morali da budu evakuisani.

Italija, suša
foto: Foto EPA/EPA/ANDREA FASANI

U Kini, stanovnici u bunkerima

Evropa se sprema za još jedan toplotni talas, gde će temperature ponegde prelaziti 40 stepeni Celzijusovih. Ali loše je i u Kini, zbog čega se neki sklanjaju u podzemne bunkere.

U 84 grada širom zemlje za danas je proglašen crveni alarm, pošto bi temperature mogle da porastu i iznad 40 stepeni Celzijusa; u Šangaju, na primer, od 1873. godine, kada su počeli da vode evidenciju merenja temperature, do sada su brojali samo 15 dana sa tako visokom temperaturom.

Iz grada Čongkinga, gde je takođe proglašena crvena uzbuna, stižu čak i izveštaji da se krov muzeja otopio. Kamioni su raspoređeni po gradu da rashlade asfalt vodom, pošto je na pojedinim delovima popucao od vrućine.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track