BILO JE ČUDNO, ZVUČALO JE KAO OTKUCAJ SRCA: Otkriven bizarni radio signal iz dubokog svemira
Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

nauka

BILO JE ČUDNO, ZVUČALO JE KAO OTKUCAJ SRCA: Otkriven bizarni radio signal iz dubokog svemira

Planeta -

Nedavno otkriveni radiosignal iz dubokog svemira ponovno je doveo u pitanje naše razumevanje tajanstvenog fenomena brzog naleta radiotalasa (FRB).

FRB-ovi su jedna od najfascinantnijih misterija u kosmosu. Radi se o izuzetno snažnim signalima, neki oslobađaju više energije od 500 miliona Sunca, a traju manje od treptaja oka.

Jedna od najvažnijih karakteristika brzih naleta radiotalasa je da su oni kratkotrajni i nepredvidivi. Obično se pojave iznenada na nekom delu neba i traju tek nekoliko milisekundi. Većina njih dolazi iz drugih galaksija, a samo je jedan izvor otkriven na Mlečnom putu.

Ponavljajući FRB-ovi, su vrlo su retki i posebno privlače pažnju naučnika. Neki od ponavljajućih FRB-ova se javljaju periodično, u pravilnim razmacima, svakih nekoliko dana ili meseci. Do sada je otkriveno tek nekoliko njih.

Novootkriveni FRB 20191221A ima dve zanimljive karakteristike: moglo bi se reći da istovremeno spada u kategoriju ponavljajućeg i jednokratnog signala i da zapravo uopšte nije bio "brz". Njegov signal trajao je čak tri sekunde, što je oko 1000 puta duže od proseka. Međutim, unutar tog perioda bilo je naleta zračenja jačeg intenziteta koji su se pojavljivali svake 0,2 sekunde - fenomen koji nikada do sada nije zabeležen kod FRB-a.

Prvi put ga je detektovao radioteleskop CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment) u decembru 2019. godine, a naučnici su odmah znali da su na tragu nečem vrlo neobičnom, piše Science Alert.

"Bilo je čudno. Ne samo da je trajao jako dugo, oko tri sekunde, nego su postojali periodični vrhunci koji su bili neverojatno precizni, emitujući svaki delić sekunde – bum, bum, bum – poput otkucaja srca. Ovo je prvi put da je sam signal bio periodičan", rekao je astrofizičar Danijel Mišili sa Instituta za astrofiziku i istraživanje svemira MIT Kavli.

Što se tiče FRB-ova, još uvek nije poznato dolaze li od istih izvora, odnosno skriva li se iza njihovog nastanka identičan mehanizam. Naime, piše Indeks, oni znaju da variraju u intenzitetu, talasnoj dužini, polarizaciji i disperziji.

Za jedan od njih, detektovan 2020. godine, a koji je stigao iz naše galaksije, utvrđeno je da stiže sa određene vrste neutronske zvezde - magnetara, što ukazuje na to da bi neki jako namagnetisani objekti mogli da izazovu barem neke od brzih naleta radiotalasa.

Magnetar je neutronska zvezda s izuzetno jakim magnetskim poljem, čiji raspad napaja emisiju ogromne količine visoko-energetskog elektromagnetnog zračenja, naročito X i gama zraka. Neutronske zvezde kolabirana su jezgra masivnih zvezda koje su "umrle" i izbacile većinu svog materijala u svemir. Preostala jezgra još uvek su masivnija od Sunca, ali su izuzetno mala, prečnika oko 20ak kilometara.

"CHIME je otkrio mnogo FRB-ova s ​​različitim svojstvima. Videli smo da neki dolaze iz vrlo turbulentnih oblaka, dok drugi stižu iz čistog okruženja. Prema svojstvima ovog novog signala možemo zaključiti da oko njegovog izvora postoji oblak plazme koji mora biti izuzetno turbulentan", rekao je Mišili i dodao da FRB 20191221A verovatno takođe stiže sa neutronske zvezde.

Pulsari su neutronske zvezde koje se okreću jako brzo oko svoje ose i sa svojih polova izbacuju radioemisije tako da se čini da njihov signal pulsira (način na koji dopire signal do nas se može usporediti sa svetlom svetionika). Mišilli i njegove kolege analizirali su emisije iz FRB 20191221A i pronašli zajedničke karakteristike sa emisijom iz magnetara i pulsara.

Postoji samo jedan problem. Mada još uvek nije poznato koliko je dugo FRB 20191221A putovao, verovatno je došao iz druge galaksije, a čini se da je njegov signal više od milion puta svetliji od magnetara i pulsara u našoj galaksiji, navodi CNN.

"U svemiru nema mnogo stvari koje emituju ovako periodične signale. Primeri iz naše galaksije su radio pulsari i magnetari, koji se okreću i proizvode emisiju sličnu svetioniku. Stoga bismo mogli reći da ovaj signal dolazi s magnetara ili pulsara na steroidima", našalio se Mišilli.

Za sada se FRB 20191221A nije ponovio, dakle ne radi se o pravom ponavljajućem brzom naletu radiotalasa. Naučnici se nadaju da će možda uhvatiti još neke signale iz ovog misterioznog izvora kako bi bolje shvatili od čega je nastao. Nameravaju da pomoću teleskopa CHIME prate nebo u potrazi za dodatnim signalima FRB 20191221A ili drugih sličnih, pomalo misterioznih, periodičnih emisija.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track