UKRAJINCI UHVAĆENI U LAŽI: Fekt čekeri proveravali tvrdnje o stotinama uništenih ruskih tenkova kod Harkova! VIDEO
Ilustracija, Foto: Screenshot Telegram video

provereno

UKRAJINCI UHVAĆENI U LAŽI: Fekt čekeri proveravali tvrdnje o stotinama uništenih ruskih tenkova kod Harkova! VIDEO

Planeta -

Video objavljen na Fejsbuku tvrdi da je Ukrajina uništila „stotine tenkova T-80BV“ u Harkovu u Ukrajini.

Presuda: Netačno

Nema dokaza koji sugerišu da je Ukrajina uništila „stotine“ ruskih tenkova u Harkovu.

Provera činjenica:

Ruska vojska je započela invaziju na Ukrajinu u februaru, navodi Si-Bi-Es Njuz. Rat između dva naroda sada traje više od 100 dana.

Video objavljen na Fejsbuku tvrdi da je Ukrajina postigla određeni uspeh na bojnom polju. „Užasan napad!! Ukrajinske trupe uništile su stotine tenkova T-80BV u Harkovu“, piše u naslovu video snimka koji prikazuje razne snimke uništavanja ruskih vojnih vozila.

Šestominutni snimak, međutim, ne pokazuje nikakav dokaz da je stotine ruskih tenkova T-80BV uništeno u Harkovu. Da se ​​to dogodilo, kredibilni mediji bi to propratili, ali niko nije. Iako je bilo medijskih izveštaja da su Ukrajinci uništili most u oblasti Harkova sa ruskim konvojem na njemu, Ček Jor Fekt nije mogao da pronađe nijedan dokaz da je u regionu uništeno „stotine“ ruskih tenkova.

Dve obaveštajne grupe otvorenog koda koje prate sukob u Ukrajini — UA Veapons Treker i OSINTtechnical — rekle su portalu da u Harkovu nije došlo do uništenqa konvoja od stotina tenkova T-80 u jednom napadu.

„Dok su velike količine tenkova serije T-80 uništene u Harkovskoj oblasti i drugim oblastima, nisam siguran da bi bilo tačno reći „stotine“, iako bi više od stotinu možda bilo bolje“, rekao je UA Vepons Treker u Izjava putem e-pošte za proveru vaših činjenica.

„Ne izgleda da su Rusi izgubili toliki broj vozila oko Harkova“, rekao je OSINTtechnical u direktnoj poruci na Tviteru.

Oba naloga su povezana sa Oriks-om, veb-sajtom za vojnu analizu otvorenog koda koji prati gubitke vozila u Ukrajini. Oriks tvrdi da je vizuelno potvrdio uništenje, hvatanje ili napuštanje preko 150 ruskih tenkova T-80, od ​​kojih ima nekoliko modela, tokom celog rata.

Ukrajinska vojska tvrdi da je uništila preko 1.600 tenkova, navodi The Kiiv Independent.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track