UKRAJINA DOBIJA JURIŠNIK A-10?! Amerikanci razmišljaju o tome i poručuju Kijevu: Otvoreni smo za sve opcije i vaše zahteve!
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Ispaljuje municiju sa osiromašenim uranijumom

UKRAJINA DOBIJA JURIŠNIK A-10?! Amerikanci razmišljaju o tome i poručuju Kijevu: Otvoreni smo za sve opcije i vaše zahteve!

Planeta -

Debora Henis urednik za bezbednost i odbranu na britanskoj telviziji Skaj Njuz objavila je informaciju da su Sjedinjene Države otvorene za razgovor o ustupanju svojih jurišnih aviona A-10 "Warthog" Ukrajini.

Ona se pozvala na sekretara za vazduhoplovstvo pri Pentagonu Frenka Kendala. U pitanju bi bili stariji avioni koji su namenjeni za otpis iz operativne upotrebe, jer SAD planiraju da sa F-35 unifikuju vazduhoplovnu flotu borbene avijacije.

Sekretar Frenk Kenadal rekao je za Aspen Sekjuriti da isporuka letelica u velikoj meri zavisi do Kijeva samog i njihovih realnih potreba, kao i da će biti otvoreni za razgovor na njima o toj temi i koji su njihovi zahtevi kako bi USA Air Frce moglo da izađe u susret potrebama Kijeva.

Ova priča izletela je prilikom debate u Aspenu o tome kako bi američko vazduhoplovstvo trebalo da izgleda u budućnosti i šta je potrebno. Knedal je ovu priču spomenuo Dejvidu Ignatiusu iz Vašington Posta koji je bio moderator

"A-10.. nije ono što će nam trebati u budućnosti protiv svih vrsta protivnika, za koje smo do sada najviše zabrinuti", dodao je on.

Naime, Vazduhoplovstvo SAD u svom budžetskom zahtevu za fiskalnu 2023. zatražilo je ovlaštenje od Pentagona da penzioniše, odnosno iz operativne upotrebe povuče 21 jurišnik A-10 iako su se ove letelice odlično pokazale u sukobima niskog intenziteta, ali da se budućnost sukoba menja, pa se pojavila svrsishodnost njihove upotrebe u borbenim akcijama

Zašto onda ne damo te letelice Ukrajini? rekao je Kendal i time završio odgovor na isto pitanje koje je Ignatius spomenuo, a onda i dodao:

"General Braun se jutros osvrnuo na to pitanje, o tome za koje borbene letelice bi mogla Ukrajina da bude zainteresovana. To u velikoj meri zavisi od Ukrajine. Stariji borbeni sistemi su opcija, rekao je Kendal i dodao da su otvoreni za razgovore sa Ukrajicima i koji su njihovi zahtevi.

A 10, avion A 10, avion
foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

A-10 je borbebni avion jurišnik, nama sa Balkana veoma dobro poznat. SAD su ih intenzivno 1995 koristili u napadu na Republiku Srpsku i 1999 protiv jednica Prištinskog korpusa na Kosovu i Metohiji. Radi se o borbenom avionu velike žilavosti jer ima na pojednim vitalnim sklopovima oklop od titanijuma, koji mu omogućava da izdrži pogotke grana topova kalibra 23 mm. Na KiM PVO VJ je nekoliko letelica oštetila. Inače oklop pokriva šest posto površine letelice. Glavno oružje ove letelice je top GAU-8/A Avanger 30x173 mm, koji ispaljuje granate sa zrnom od osiromašenog uranijuma. Zapravo A-10 je napravljen oko ovog topa. Prevashodni zadatak ovih letelica je protivoklopna borba. Nastao je u periodu Hladnog rata kako bi zaustavio se oklop Varšavskog pakta u slučaju invazije na Zapad. osim na Balkanu letelica je borbeno upotrebljena u Iraku od 1991-2013, Avganistanu 2001-2021, Siriji 2018-2021.

A 10, avion A 10, avion
foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Amerikanci smatraju da je pored F-16 logičan izbor za ukrajince upravo ovaj avion, jer su do sad pripadnici jurišne takzovane forntovske avijacije po sovjetskoj teriji koristili njegov pandam Su-25 Grač. Međutim, ono što Amerikance brine je to što je za korištenje i borbenu upotrebu ovih letelica potrebno vreme, kao i odgovarajuća infrastruktura na mestu baziranja.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track