VARLJIVO UKRAJINSKO LETO 2022. Kontraofanziva na reku Dnjepar! Koji su planovi Kijeva za napad na Herson! Svi čekaju ruski odgovor
Foto: Printscreen/YouTube

ratne operacije

VARLJIVO UKRAJINSKO LETO 2022. Kontraofanziva na reku Dnjepar! Koji su planovi Kijeva za napad na Herson! Svi čekaju ruski odgovor

Planeta -

Sve je spremno za dugo najavljivanu ukrajinsku ofanzivu na Hersonsku oblast. Svi govore o tome već duže vreme. Raketiranja sistemom HIMARS se nastavljaju svakodnevno. Ukrajina više od 400 vojnika obučava u Velikoj Britaniji, a Kijev svakodnevno dobija nove isporuke, kako lakog tako i teškog naoružanja i vojne opreme.

Da li će Ukrajina zaista uspeti da pokrene dugo očekivanu ofanzivu i do jeseni povrati celu Hersonsku oblast i krene na Krim pokušao je detaljno da analizira vojni novinar Aleksandar Kiš, koji je već za Kurir objavio nekoliko analiza na temu rata u Ukrajini.

Prošlo je pet meseci od početka rata u Ukrajini, i po podacima koje servira zvanična Ukrajina uz pomoć svih Zapadnih medija, Ukrajina je dobila sve bitke, uništila svu rusku vojsku i praktično je pobedila u ratu.

Lisičansk, zastava, Donbas
foto: Screenshot Ria Novosti

Narodna mudrost bi rekla: "lagati sam sebe je najgora vrsta laganja".

Međutim problem je u tome što uz veliku podršku Zapada posebno Velike Britanije koja praktično vodi ukrajinsku politiku, a posebno vojna dejstva, laž se pretvorila u zver koja je sama sebi dovoljna.

U početku Ukrajinci su lagali o svojim “velikim uspesima” kako bi naterali Zapadne zemlje da im šalju pomoć, posle kada im se osladilo počeli su sve više i više laži da plasiraju jer su shvatili da je to proizvod koji Zapad prosto guta - “vesti u porazima ruske vojske” su najprodavanija roba na zapadu danas.

To je ono što Zapad želi da čuje.

Od poraza u Sueckoj krizi, poraza u Indokini- katastrofa u Vijetnamu sve do sramote u Iraku i bega iz Avganistana, zapadne zemlje posebno SAD i Velika Britanija žude da sa sebe skinu stigmu poraza - a to mogu samo ako Ruse proglase gubitnicima.

Suluda virtuelna stvarnost koju je Zapad uz pomoć Ukrajine stvorio daleko je od istine.

Ukrajina, Ukrajinska vojska
foto: Printscreen/Twitter

Ukrajinska vojska više nema iskusnih vojnika. Po ruskim podacima Ukrajinci su izgubili do sada između 50.000 i 70.000 vojnika. Pa čak ako uzmemo da nisu svi mrtvi nego neki i zarobljeni - to je za manje od pola godine rata - onoliko koliko su SAD izgubile za deset godina rata u Vijetnamu.

Potpuno razočarani u ukrajinsku vojsku, prvenstveno Britanci uzeli su veliki broj vojnika kijevskog režima da ih obučavaju u Britaniji. Na snimcima se vidi da je reč ne o nekoj specijalnoj obuci nego o osnovnoj pešadijskoj obuci u rukovanju vatrenim oružjem, što je izgleda više nemoguće izvesti u Ukrajini gde su centri za obuku i kasarne pod stalnim udarima ruske vojske.

Pošto laži propagande o nekakvim ukrajinskim uspesima više nikoga ne mogu da obmanu, Ukrajina i njeni saveznici prinuđeni su da izvedu neku veću vojnu operaciju kako bi u opšte opravdali nastavak rata i sve laži koje su servirali svetu o svojim “pobedama”. Pompeznost i laži koje Kijev i Zelenski serviraju najviše nalikuju na one laži Nemačke iz Drugog svetskog rata “Nemačka pobeđuje na svim frontovima”.

Međutim, Ukrajina i njeni prijatelji u NATO uspeli su da ubede neke zapadne zemlje da šalju pomoć režimu u Kijevu. Tenkovi i borbena vozila sa zaliha bivšeg Varšavskog ugovora, samohotke iz Češke, Francuske i drugo osrednje NATO oružje - sve do tenkova M-84 i BVP M-80 iz Slovenije koje su Slovenci oteli od JNA.

Rat u Ukrajini, Ukrajina, Ukrajinska Vojska
foto: Printscreen/Twitter

Uz navedeno jasno je da su gubici Ukrajine - kolosalni!

Zemlja koja je imala stotine ako ne hiljade tenkova iz doba SSSR ostala je bez oklopa! Zemlja koja je u Harkovu proizvodila najbolji oklop na svetu sada kuka za trećerazredne kopije T-72 iz zemalja bivšeg Varšavskog pakta. Sa Zapada su stigla uglavnom još gora orudja mahom u vidu raznih verzija prastarog američkog transportera M-113 - sličan našem OT M-60 koji smo odavno izbacili iz upotrebe.

Glavni plan Ukrajine za sada je da se izvrši ofanziva na ruske položaje ka Hersonu. Jedinom velikom gardu koji su Rusi zauzeli u ratu, jer su odustali od zauzimanja velikih urbanih centara - za sada.

Cilj Ukrajine je da sa sveže obučenim vojnicima koji su u Britaniji stvori nove i sveže vojne jedinice, i da potom uz precizno zapadno oružje uništi mostove na Dnjepru koji su odstupnica ruske vojske i onda napadne ruske trupe koji su na drugoj obali Dnjepra preko od Hersona, unište ih i da onda krenu na sam grad Herson.

Uz navedeno oružje počele su priče o dostavljanju lovaca F-16 pa čak i fantazije o slanju aviona F-15 - jasno je da je to mala verovatnoća, a i ako neki zapadni avion stigne sigurno njime neće leteti Ukrajinci. Zapad ne želi da njegova tehnika sevremene proizvodnje padne u ruke Rusima.

Najveća šansa je da stigne nekoliko komada A-10 jurišnika. Biće veoma interesantno videti kako se zapadni avioni ponašaju po prvi put na nebu koje kontroliše protivnik i gde je prosto sve zasićeno PVO sistemima.

Dakle “kontraofanziva” na Herson koja treba da bude opravdanje zapadnim milijardama dolara bačenim na ukrajinske poraze treba da počne preciznim udarima zapadnog oružja uz masivni juriš neiskusnih (sveže obučenih) hiljada ukrajinskih vojnika - jer je jasno da će Ukrajinci da bi pokazali ikakve uspehe početi upotrebu “ljudskog” talasa, to jest masovnog žrtvovanja pešadije kako bi se nadoknadila velika ruska premoć u svim drugim oblicima borbe.

Ukrajinci su dobili i savremeno oružje PZH 2000 haubice, ali desetak operativnih za sada bez neke nade u veće pošiljke. Najjače oružje koje su dobili su američki sistemi VBR M-142 HIMARS koje imaju 6 raketa dometa od 120-300 km. Iste takve pokušala je Hrvatska da dobije pre par godina pa su Amerikanci glatko odbili da im daju takvo oružje.

Amerikanci, kao ljudi koji poprilično lako padaju pod uticaj lažiranih medijskih i vojnih izveštaja, kako su i pokazali u svojoj vojnoj istoriji, isporučili su nekoliko komada ovog oružja, čini se uz američke posade. Glavna ideja Kijeva je da im treba neko “čudesno oružje” kojim će dobiti rat. Već su počela probna raketiranja mostova na Dnjepru gde se HIMARS pokazao kao precizan, sve do aktivacije sistema S-400 koje su oborile 12 od 12 ispaljenih raketa sa HIMARS-a. Uz to pokušava se i sa gađanjem skladišta ruskog oružja, što su mete relativno lake za gadjanje.

Himars
foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG, Printscreen/Rambler

Kao odmazdu, Rusi su po prvi put iz svojih skladišta isporučili pro-ruskim snagama taktičke rakete “Točka-U” koje su povukli iz svog naoružanja u skladišta. Za sada nije bilo slučajeva upotrebe tih raketa od strane pro ruskih snaga iako ih je Ukrajina masovno koristila.

Ako do te ofanzive i dođe, desiće se ogromni ljudski gubici Ukrajine, minimalni dobici koji će biti prikazani kao veličanstvene pobede nad ruskim okupatorima, gde će jedan ruski uništen tenk biti slikan iz 20 različitih uglova uz veliko pokrivanje na Fejsbuku i Tviteru uz podsmevanje “neposobnim” Rusima. Hiljade crnih kese za leševe, napunjenih mladim ukrajinskim mesom biće u jasnosti pobacane u lokalne jame ili u tišini noći hladnjačama biti prevezeni ka Lavovu, Vinici.... a možda plutati Dnjeprom.

Raketa, Točka U
foto: Printscreen YouTube

Ministar odbrane Šojgu naredio je da se ne vodi više samo operacija u Donbasu nego da se na celoj dužini fornta krene u operacije različitih intenziteta, kako bi se rasteglila ionako prenategnuta odbrana Ukrajinaca - a najnovija vest je da se kod Hersona formira Odesko-Nikolajevska brigada ruskih snaga sa ciljem da se napreduje ka Nikolajevu i Odesi u nekoj budućoj operaciji

Ukratko, u nekoj bliskoj budućnosti videćemo vrelo leto na Dnjepru.

Kurir.rs/A.M./Aleksandar Kiš

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja