UKRAJINKE SE SVE VIŠE PRIJAVLJUJU ZA VOJSKU! Na prvoj liniji se bori 5.000 žena! Oko 1.000 njih ima oficirski čin
Foto: Printscreen YT/Independent Urdu

50.000 u redovima oružanih snaga

UKRAJINKE SE SVE VIŠE PRIJAVLJUJU ZA VOJSKU! Na prvoj liniji se bori 5.000 žena! Oko 1.000 njih ima oficirski čin

Planeta -

Ana Maljar zamenica ministra odbrane Ukrajine Oleksija Reznikova saopštila je podatak da više od 50.000 Ukrajinski služi u Oružanim snagama te zemlje, kao vojno tako i civilno osoblje. Od tog broja njih 1.000 ima oficirski čin.

Naime prema podacima Ane Maljar oko 5.000 žena se nalazi na prvoj liniji fronta i učestvuje u sukobu sa ruskom vojskom, dok je ostatak 45.000 raspoređeno u raznim službama u logistici i medicinskim timovima.

Naime, početkom jula ukrainski portal Strana.ua objavio je poveći tekst o otme da će od 1. oktobra ove godine započeti proces prema kome će i žene biti upisane u vojnu evidenciju. Odgovarajuća naredba Ministarstva odbrane potpisana je u decembru 2021. godine, tada je obuhvatala stotine zanimanja i specijalnosti , čiji su nosioci morali da dođu u vojnu kancelariju i budu upisani u vojni registar.

Zbog širokog medijskog publiciteta i kritičkog odnosa u društvu prema ovoj inicijativi, nadležni su obećali smanjenje liste zanimanja.

Rat u Ukrajini, Ukrajina, Ukrajinska Vojska
foto: Printscreen/Twitter

A 7. februara Ministarstvo odbrane je izvršilo odgovarajuće izmene naredbe . A 21. marta 2022. godine registrovalo ih je Ministarstvo pravde. Prema ovom dokumentu, vojna registracija žena vršiće se od 1. oktobra 2022. godine.

Nova lista obuhvata 4 kategorije zanimanja i specijalnosti, sa kojima su žene obavezne da se prijave za vojnu službu. Lista je, i nakon smanjenja, prilično obimna i obuhvata preovlađujuću većinu poslova i zanimanja, od novinara i advokata do zaposlenih u hotelijerstvu i restoranima, od veterinara do stručnjaka za bankarstvo i osiguranje.

Procedura registracije je sledeća. Žene moraju da dođu u vojnu kancelariju sa ličnim dokumentima, kao i dokumentima koji su osnov za otpust ili odlaganje služenja vojnog roka.

Trenutno nije rešeno pitanje lekarskog pregleda za vojnu registraciju. Ali ako imate medicinske dokumente, ovaj postupak će biti brži.

U Ministarstvu odbrane tvrde da za sada nema potrebe za mobilizacijom žena koje će biti stavljene na vojnu evidenciju.

Centar za suzbijanje dezinformacija pri Savetu za nacionalnu bezbednost i odbranu u svom Telegram kanalu nedavno je demantovao glasine da se registrovane žene suočavaju sa prinudnom mobilizacijom u vojsku.

JRC izveštava da se žene mogu regrutovati za vojnu službu samo na osnovu ugovora i na dobrovoljnoj osnovi. Prema JRC-u, registracija znači da žena postaje obveznik vojne službe i da je u rezervnom sastavu Oružanih snaga, Nacionalne garde ili drugih agencija za sprovođenje zakona. Ali sve ovo ne znači mobilizaciju.

Međutim, činjenica da će ove žene postati vojni obveznici znači da će, ukoliko država nađe za shodno da napusti princip dobrovoljnosti žena i odluči da ih pozove, morati da odu u vojnu službu.

Izuzeci su navedeni u članu 23. Zakona Ukrajine „O mobilizacionoj obuci“.

Dakle, žene koje su knjižene od strane vlasti, priznate kao invalidi, imaju 3 ili više dece mlađe od 18 godina, samostalno odgajaju dete (decu) mlađu od 18 godina, roditelji ili staratelji deteta sa invaliditetom, angažovani na stalnoj brizi za bolesnog supružnika, dete ili njihove roditelje ili supružnika sa invaliditetom, supruge vojnih lica sa decom, narodni poslanici, zaposleni u organima upravljanja Ministarstva odbrane, Oružanih snaga Ukrajine, Državne službe za komunikacije, Službe bezbednosti Služba Ukrajine, Spoljna obaveštajna služba, Nacionalna garda, Služba granične straže, Nacionalna policija, NABU, SBI, Resor državne bezbednosti itd.

Zakon o mobilizacionoj obuci kaže da Kabinet ministara može da reguliše pravo na odlazak u inostranstvo obveznicima vojnog roka (sve, bez podele na ženski i muški pol).

Važna tačka je da će one morati da učestvuju u vojnoj obuci. Po zakonu, jednom u tri godine, oni koji su registrovani u vojsci moraju pohađati takve kampove za obuku. Inače, same naknade mogu trajati i do tri meseca. Izuzetak su trudnice, majke dece mlađe od 3 godine i majke velikih porodica. Ali nepohađanje povlači novčanu kaznu i odgovornost, do krivične.

Prema nalogu Ministarstva odbrane, vojna registracija nije pravo, već dužnost žena. Iako je Ministarstvo odbrane pozvalo žene da samoinicijativno dolaze u bivše vojne komesarijate (sada teritorijalne regrutacije), ubuduće će biti zaprećena administrativna odgovornost za izbegavanje vojne registracije. Ali kada će se to dogoditi, otvoreno je pitanje.

Prvobitno je trebalo da se kompletan proces vojne registracije žena završi do kraja 2022. godine, a da se ubuduće uvede administrativna odgovornost za preduzeća koja zapošljavaju žene koje bi trebalo da budu prijavljene na vojsku, a to nisu učinile. Ali u konačnoj verziji naredbe Ministarstva odbrane nije naznačen period za koji žene moraju biti registrovane, a ništa se ne govori o sankcijama.

"Naredba Ministarstva odbrane ne precizira rokove u kojima su žene dužne da se prijave u vojsku. Zbog toga je preuranjeno govoriti o sankcijama za one koji ne žele da budu prijavljeni u vojsci", rekao je advokat Rostislav Kravets. „To znači da su svi ti izveštaji o kaznama koje do sada vidimo nepouzdane informacije“, objašnjava za Stranu.

Osim toga, trenutno nije jasno kako će saznati ko je registrovan, a ko nije. Iz naredbe Ministarstva odbrane proizilazi da je neophodno uskladiti sve podzakonske akte sa ovim dokumentom u roku od 6 meseci.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja