AMERI SPREMNI I NA USTANAK PROTIV VLASTI: Šok anketa iz Čikaga pokazuje koliko njih misli da je to jedino rešenje! VIDEO
Foto: Shutterstock

poruka

AMERI SPREMNI I NA USTANAK PROTIV VLASTI: Šok anketa iz Čikaga pokazuje koliko njih misli da je to jedino rešenje! VIDEO

Planeta -

Većina Amerikanaca kaže da je američka vlada korumpirana, a skoro trećina kaže da bi uskoro moglo biti potrebno da se uzmu oružja protiv nje, prema novoj anketi Instituta za politiku Univerziteta u Čikagu, prenosi portal Hil.

Dve trećine republikanaca i nezavisnih građana kaže da je vlada „korumpirana i nameštena protiv običnih ljudi poput mene“, prema anketi, u poređenju sa 51 odsto liberalnih glasača.

Dvadeset osam procenata svih glasača, uključujući 37 procenata vlasnika oružja, složilo se da će „u nekom trenutku možda biti neophodno da građani dignu na oružje protiv vlade“, stav ima oko 35 procenata republikanaca i oko 35 procenata Independents. Svaki peti demokrata se složio.

Nalazi dolaze nakon što je komisija Predstavničkog doma koja istražuje nerede u američkom Kapitolu 6. januara 2021. završila svoje poslednje ročište za leto, nastojeći da bivšeg predsednika Trampa postavi kao centralnu figuru u pokušaju da se ponište izbori 2020. godine.

Panel je takođe rekao da je Tramp spremno prihvatio i čak ohrabrio napad svojih pristalica, gledajući nasilje na televiziji skoro tri sata pre nego što je konačno dao izjavu u kojoj im je rekao da idu kući.

Uprkos saslušanjima, Tramp i dalje uživa široku podršku republikanaca, koji su više zabrinuti za inflaciju, obrazovanje i kriminal nego za 6. januar.

Oko 56 odsto Amerikanaca kaže da su izbori fer i tačni, ali taj broj pada na 33 odsto među republikancima, prema anketi Univerziteta u Čikagu.

Podela između konzervativaca i liberala širom zemlje samo raste, pokazuje anketa, a četvrtina Amerikanaca kaže da je izgubila prijatelje zbog politike.

Više od 70 odsto republikanaca i više od 70 odsto demokrata slažu se da su druga strana „uglavnom nasilnici koji žele da nametnu svoja politička uverenja onima koji se ne slažu“.

A polovina svih Amerikanaca veruje da je druga strana pogrešno informisana o politici zbog toga odakle dobijaju informacije i vesti, pokazala je anketa.

Anketa Univerziteta u Čikagu-Strategija javnog mnjenja-Benenson Strategi Group sprovedena je od 19. do 23. maja među 1.000 registrovanih birača. Margina greške je plus ili minus 3,53 procentna poena.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track