KIJEV POTVRDIO Nemački PVO sistemi Gepard i municija stigli u Ukrajinu! Već su na prvoj liniji fronta
Foto: EPA/ TOMASZ WASZCZUK

donacija berlina

KIJEV POTVRDIO Nemački PVO sistemi Gepard i municija stigli u Ukrajinu! Već su na prvoj liniji fronta

Planeta -

Ministar odbrane Ukrajine Oleksej Reznikov saopštio je danas da je njegova zemlja primila novu tranšu naoružanja, posle koga će biti mnogo snažnija. Reznikov je naveo da je ukrajinska vojska primila prvu tranšu samohodnih PVO sistema "Gepard" nemačke proizvodnje.

"Želeo bih da se zahvalim našim nemačkim prijateljima i partnerima ministarki odbrane Kristin Lamberht zbog podrške našoj zemlji. Sledeći na redu je da dobijemo IRIS-T" ,napisao je Reznikov.

On je na nacionalnoj televiziji naveo da je od ukupno 15 borbenih oruđa u Ukrajinu stigla prva tri i oni su na korištenje već predati ukrajinskoj vojsci. Osim oruža za ovaj artiljerijski PVO sistem predato je i nekoliko desetina hiljada komada municije

Nemačka je ranije obećala da će Ukrajini isporučiti najmanje 30 samohodnih oruža za protivvazdušnu odbranu „Gepard”. Očekuje se da prva pošiljka od 15 ovih PVO gusneičara trebala stigne do kraja jula, dok bi još 15 trebalo da bude isporučeno u avgustu.

Isporuka u ponedeljak označava drugi put da je Nemačka predala teško naoružanje Ukrajini nakon što je sredinom juna prebacila sedam samohodnih oklopnih haubica Pancerhaubitze (PzH) 2000 zajedno sa drugom vojnom opremom.

Berlin je do sada snabdeo ukrajinske oružane snage sa 3.000 prenosivih protivtenkovskih raketnih bacača Pancerfaust 3, 14.900 protivtenkovskih mina, 500 američkih Stingera i 2.700 prenosivih protivavionskih projektila sovjetskog prekla Strela 2M. Pored toga, isporučeno je, između ostalog, 100 mitraljeza MG3, 50 raketa za razbijanje bunkera za lansere, 21,8 miliona komada municije za lako naoružanje i 100.000 ručnih bombi.

Uprkos tome što je Berlin dosledno snabdevao Kijev raznim oružjem od početka ruske vojne operacije u februaru, međutim, neki ukrajinski zvaničnici su nastavili da kritikuju nemačku vladu zbog zaostajanja za SAD i Velikom Britanijom u pogledu isporuke oružja.

U međuvremenu, nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht insistirala je na tome da Berlin ne može „dati mnogo više“ i da Kijevu neće slati oružje na račun sopstvenih odbrambenih sposobnosti.

Rusija je više puta upozoravala Zapad da ne šalje oružje u Kijev, rekavši da bi to samo produžilo sukob, povećalo broj žrtava i rezultiralo dugoročnim posledicama.

Kurir.rs/A.M./RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track