MISTERIOZNO OTKRIĆE NA DNU ATLANTIKA Naučnici pronašli savršeno poravnate rupe na dnu okeana, ne znaju ko (ili šta) ih je napravio
Foto: Guo Lei / Avalon / Profimedia

zanimljiva nauka

MISTERIOZNO OTKRIĆE NA DNU ATLANTIKA Naučnici pronašli savršeno poravnate rupe na dnu okeana, ne znaju ko (ili šta) ih je napravio

Planeta -

Naučnici su otkrili neke neobjašnjive, misteriozne rupe u morskom dnu 2,7 kilometara ispod površine Atlantskog okeana - i zamolili korisnike Fejsbuka da im pomognu da identifikuju udubljenja koja formiraju pravu liniju.

"U redu Fejsbukovci, vreme je da izvadimo te naučničke kape!“ napisali su na Fejsbuk stranici Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA).

"Na subotnjem ronjenju, primetili smo nekoliko ovih rupa u sedimentu. Ove rupe su i ranije prijavljivane, ali njihovo poreklo ostaje misterija. Iako izgledaju kao da su delo ljudskih ruku, male gomile sedimenta oko rupa čine da izgledaju kao da ih je... nešto iskopalo".

Istraživači su deo tima NOAA "Putovanje do grebena 2022" koji istražuje okeane i mapira ih uz pomoć vozila kojim se upravlja na daljinu, sa ciljem boljeg razumevanja područja oko Srednjeatlantskog grebena, Azorske visoravni i Čarli-Gibsove zone frakture.

"Koja je VAŠA hipoteza?", pitali su korisnike u vezi sa rupama pronađenim u blizini Srednjeatlantskog grebena.

Više desetina korisnika Fejsbuka je komentarisalo i ponudilo niz različitih teorija, od toga da neko vrši uzorkovanje morskog dna, do slatkovodnih izvora, preko rakova, korala, propadanja sedimenata i pećinskih otvora, do vanzemaljaca.

Srednjeatlantski greben prostire se od severa do juga Atlantskog okeana i proteže se na 10.000 milja, što ga čini najdužim planinskim vencom na svetu i jednom od najimpresivnijih geoloških karakteristika Zemlje.

Pošto se većina nalazi pod vodom, uglavnom je neistražen.

To je takođe mesto čestih zemljotresa i dom privlačnih hidrotermalnih otvora koji se mogu formirati tamo gde magma daje toplotu dok se diže do morskog dna.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja