KIM DŽONG UN UPOZORAVA: Spremni smo da upotrebimo nuklearno naoružanje, ako se desi OVO
Foto: EPA/KCNA

napeto

KIM DŽONG UN UPOZORAVA: Spremni smo da upotrebimo nuklearno naoružanje, ako se desi OVO

Planeta -

Lider Severne Koreje Kim Džong Un je upozorio da je spreman da upotrebi svoje nuklearno oružje u potencijalnim vojnim sukobima sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom, prenosi Dejli mejl.

Kim Džong-un, nuklearno oružje
foto: Profimedia

Severnokorejski lider razgovarao je juče sa ratnim veteranima na 69. godišnjicu završetka Korejskog rata 1950-53, kako bi ojačao unutrašnje jedinstvo.

Severna Koreja će verovatno pojačati svoje pretnje Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji dok se saveznici pripremaju za proširenje letnjih vežbi koje Sever smatra probom invazije, rekli su posmatrači.

- Naše oružane snage su potpuno spremne da odgovore na svaku krizu, a naša nuklearna odbrana je spremna da se brzo mobiliše u punoj snazi, da deluje precizno i pravovremeno, rekao je Kim Džong Un.

On je optužio Sjedinjene Države da ''demonizuju'' Severnu Koreju kako bi opravdale svoju neprijateljsku politiku.

Kim je takođe nazvao južnokorejskog predsednika Juna Suka Jula ''manijakom konfrontacije'' koji je otišao dalje od južnokorejskih lidera i rekao da njegovu konzervativnu vladu vode ''gangsteri''.

Otkako je preuzeo dužnost u maju, Junova vlada je krenula u jačanje vojnog saveza Seula sa Sjedinjenim Državama i jačanje njegovih kapaciteta da neutrališe severnokorejske nuklearne pretnje, uključujući sposobnost preventivnog udara.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track