ČOVEK KOJI JE POTPISAO ZABRANU ABORTUSA U SAD: Imao sam tu čast da napišem nešto što su mnogi osudili
Foto: Printscreen/YouTube

zabrana abortusa

ČOVEK KOJI JE POTPISAO ZABRANU ABORTUSA U SAD: Imao sam tu čast da napišem nešto što su mnogi osudili

Planeta -

Konzervativni član Vrhovnog suda SAD ismejao je svetske lidere koji su kritikovali prošlomesečnu presudu kojom je Amerikankama uskraćeno pravo na abortus.

Sudija Semjuel Alito, koji je napisao presudu, odbacio je kritike mnogih istaknutih ličnosti, uključujući premijera Velike Britanije Borisa Džonsona.

On se našalio da je Džonson, koji napušta funkciju u septembru, "platio cenu" za argumentaciju protiv presude.

"Imao sam čast u ovom mandatu da napišem nešto što mislim da je jedina odluka vrhovnog suda u istoriji te institucije koju je osudio čitav niz stranih lidera koji su se osećali savršeno dobro komentarišući američki zakon“, rekao je Alito, inače posvećeni katolik, na samitu o verskim slobodama u Rimu.

"Jedan od njih je bio Boris Džonson, ali on je platio cenu“, rekao je Alito u Rimu. Džonson, koji je ranije ovog meseca najavio svoju nameru da podnese ostavku nakon niza skandala, nazvao je presudu kojom je poništea odluka u slučaju Rou protiv Vejda, "velikim korakom unazad”.

Alito je takođe pomenuo francuskog predsednika Emanuela Makrona, kanadskog premijera Džastina Trudoa i princa Harija, koji su svi osudili zabranu abortusa.

"Ono što me je zaista ranilo je kada se vojvoda od Saseksa obratio Ujedinjenim nacijama i činilo se da uporedi odluku čije se ime možda neće izgovoriti sa ruskim napadom na Ukrajinu“, rekao je Alito.

Kako prenosi BBC, delovalo je da princ Hari misli na presudu o abortusu kada je u svom obraćanju UN-u rekao: "Od užasnog rata u Ukrajini do ukidanja ustavnih prava ovde u Sjedinjenim Državama, svedoci smo globalnog napada na demokratiju i slobodu..."

Alita je u Vrhovni sud uveo predsednik Džordž Buš 2006. godine i odluka da se uključi u političke debate prilično je neuobičajena za sudije najvišeg američkog suda.

Odluka suda da poništi Rou i de fakto zabrani pristup bezbednom abortusu za bar polovinu ženske populacije SAD izazvala je šok, nevericu i zgražavanje širom sveta, ali i pozive da se slično kršenje ljudskih prava primeni i u drugim zemljama.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je poverenje u Vrhovni sud na istorijskom niskom nivou nakon nekoliko kontroverznih odluka suda. Svega 25 posto ispitanih reklo je da ima poverenja u to telo.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja