BLINKEN RAZGOVARAO SA LAVROVOM: Evo šta je američki državni sekretar zatražio od Rusije
Foto: EPA / MARTIAL TREZZINI, Profimedia / Mikhail Dzhaparidze

rat u ukrajini

BLINKEN RAZGOVARAO SA LAVROVOM: Evo šta je američki državni sekretar zatražio od Rusije

Planeta -

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je večeras da je razgovarao s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom.

Kako prenose agencije, Blinken je pozvao Moskvu da prihvati ponudu SAD za oslobađanje dvoje Amerikanaca zatočenih u Rusiji.

Blinken nije izneo detalje o Lavrovljevom odgovoru na ono što je ranije nazvao "značajnim predlogom“ da Rusija oslobodi dvoje američkih državljana: Pola Vilana i Britani Griner.

Američki CNN preneo je ranije da je Bajdenova administracija ponudila Viktora Buta, trgovca oružjem osuđenog na 25 godina zatvora u Americi, za košarkašicu optuženu za posedovanje droge i Vilana koga u Rusiji drže od 2018. pod sumnjom da je špijun.

Blinken je rekao da je današnji telefonski razgovor sa šefom ruske diplomatije bio "iskren i direktan" i da je zatražio da Rusija ispuni obećanja u okviru sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine, preneo je Rojters.

"Želimo da vidimo napredak što je pre moguće", rekao je Blinken i poručio da "svet neće priznati aneksije" i da će "nametnuti dodatne troškove Rusiji ako krene da ostvaruje svoje planove".

Lavrov je sa druge strane poručio Blinkenu da Vašington nije ispunio svoje obećanje da će izvoz ruske hrane biti izuzet iz mera sankcija.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je navelo i da je Lavrov rekao Blinkenu da će Rusija postići sve ciljeve svoje "specijalne vojne operacije" u Ukrajini i da će zapadne isporuke oružja samo produžiti sukob.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track