NAJVEĆA MISTERIJA UKRAJINSKOG RATA: Ko je razneo zarobljenički logor u Donbasu?
Foto: SERGEY BOBOK / AFP / Profimedia

rat u ukrajini

NAJVEĆA MISTERIJA UKRAJINSKOG RATA: Ko je razneo zarobljenički logor u Donbasu?

Planeta -

Napad na logor ratnih zarobljenika u Donbasu najveća je misterija rata u Ukrajini.

Ukrajinska i ruska strana međusobno se optužuju za napad na zarobljenički logor u selu Jelenovki (Olenivki) nedaleko od Donjecka u kojem su ubijena 53 zarobljena ukrajinska vojnika, a 75 je ranjeno.

Sa jedne strane Rusi tvrde da je baraka u kojoj su poginuli ukrajinski zarobljenici, uglavnom pripadnici Azova koji su branili Marijupolj, pogođena američkom raketom HIMARS sa položaja ukrajinske vojske.

Sa druge strane, Kijev optužuje Moskvu za napad na baraku kako bi uništili dokaze o mučenjima zarobljenika i malverzacijama unutar logora.

Ukrajinski mediji, pozivajući se na izvore u Ukrajinskoj službi bezbednosti (SBU), preneli su da je do eksplozije došlo unutar barake. Nešto pre teksta na tog teksta na portalu Korespondent, ukrajinska vojska je optužila Ruse za artiljerijski napad na Jelenovku.

Drugim rečima, Ukrajinci tvrde da su Rusi izazvali "kontrolisanu" eksploziju u baraci jer nijedan ruski vojnik ili čuvar nije nastradao. Kasnije su izvori ruske vojske, a potom i ministarstvo obrane Donjecka, objavili da je u eksploziji ranjeno osam ruskih čuvara logora.

Oleksij Arestovič, savetnik ukrajinskog predsednika, tvrdi da su mu pirotehnički stručnjaci ukazali na osnovu dostupnih snimaka sa ruskih televizija da su neke od žrtava bile mrtve pre eksplozije.

Nezavisni beloruski portal Mediazona Belorus navodi izjave dvojice nedavno razmenjenih ukrajinskih vojnika Konstantina Velička i Ruslana Ahmetova, koji su takođe bili u Jelenovki, da u zgradi koaj je napadnuta zarobljenici nisu bili raspoređeni. I ukrajinski izvori navode da su u tu baraku zarobljenici bili prebačeni svega nekoliko dana pre napada.

Isto tako, ukrajinski portal Focus navodi da su u sve umešani borci Vagner grupe koji su raspoređeni u okolini.

Ukrajinci smatraju da je razlog "ovakve operacije" snimak koji se pojavio pre nekoliko dana na kome se vide navodni zločini koje su ruski vojnici počinili nad ukrajinskim zarobljenicima. Fokus navodi i još jedan razlog "ovakve operacije" - pokušaj da se zataškaju mučenja zarobljenika ali malverzacije sa sredstvima koje Moskva šalje za zarobljenički logor, budući da je komisija trebalo u ponedeljak da obiđe logor.

Ukrajinske vlasti zatražile su da UN komisija istraži pogibilju zatvorenika a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nazvao je napad "namernim ratnim zločinom" Rusije i "masovnim ubistvom ukrajinskih ratnih zarobljenika".

Dok Kijev iznosi podatke o ruskoj umešanosti u napad, iz Moskve optužuju Ukrajince da su pobili svoje vojnike. Ruska TV stanica Rusija 24, ali i RIA novosti emitovali su snimke ostataka rakete za koju tvrde da je američki HIMARS.

Portparol ruskog Ministarstva obrane general Igor Konašenkov kaže da su Ukrajinci namerno gađali svoje zarobljenike kako bi poslali poruku onima koji se još nisu predali. Prema njegovim rečima, ukrajinski vojnici se poslednjih dana masovno predaju i dezertiraju na tom delu ratišta čemu je Kijev odlučio da stane na kraj.

Konašenkov je kao odgovornog za napad optužio je lično ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i "njegov zločinački režim koji podržava Vašington".

Inače, ruska vojska objavila je popis svih ubijenih i ranjenih ukrajinskih vojnih zarobljenika u Jelenovki. I Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za ratni zločin, a Kijev traži da Zapad Rusiju konačno proglasi "terorističkom državom", što državni sekretar Entoni Blinken još uvek odbija da uradi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track