RUSKE PODMORNICE U UKRAJINI IMAJU SPECIJALNI FRONT: Ovo je udarna sila Moskve, nisu bezbedni ni nosači aviona! VIDEO
Foto: Profimedia / Alexei Druzhinin / TASS

analiza

RUSKE PODMORNICE U UKRAJINI IMAJU SPECIJALNI FRONT: Ovo je udarna sila Moskve, nisu bezbedni ni nosači aviona! VIDEO

Planeta -

Većina ruskih nuklearnih podmornica dočekaće Dan mornarice na borbenom dežurstvu. Kako je za Gazeta.Ru objasnio vojni ekspert kapetan 1. klase rezerve Vasilij Dandikin , sada drugi front specijalne operacije zapravo leži u okeanu. Podmornice projekta Jasen su deo snaga nuklearnog odvraćanja i takmiče se sa američkim podmornicama klase Virdžinija. Gazeta.Ru govori kako su ruske nuklearne podmornice superiorne u odnosu na rivale iz Sjedinjenih Država.

Stručnjaci američkog izdanja Nešenel interest uporedili su podmornice američke mornarice klase Virdžinija i ruske podmornice klase Jasen, koje se smatraju konkurentima u svojoj klasi. Konstatujući prednosti i mane ove dve nuklearne podmornice, analitičari su zaključili da SAD gube tlo pod nogama po pitanju prevlasti u okeanu. Ovo uprkos činjenici da postoji 19 takvih američkih plovila, čiji je prvi predstavnik 2004. godine bio SSN-774 Virdžinija. Postoje samo tri ruska čamca projekta 885 i 885-M: K-560 Severodvinsk, K-561 Kazan i K-573 Novosibirsk. Očekuje se da će još šest nuklearnih podmornica projekta ući u mornaricu do 2028. godine.

Superiornost nuklearnih podmornica projekta Jasen-M nad podmornicama klase Virdžinija ne leži samo u površinskom i podvodnom pomeranju - za ruske čamce ono je nešto veće, u većoj meri zbog naoružanja na brodu. Dakle, „Novosibirsk“ ima na brodu 10 torpednih cevi i 30 torpeda kalibra 533 mm za njih, kao i 8 silosnih lansera, od kojih se u svakom nalazi po 4 krstareće rakete oniks, cirkon ili 5 manjih krstarećih raketa.prečnika „kalibra“. Američke podmornice imaju 4 torpedne cevi (26 torpeda), što smanjuje mogućnost salvo lansiranja, i 12 lansera, u kojima je smeštena jedna krstareća raketa Tomahavk.

Šum dve nuklearne podmornice je skoro isti – tajnost ovih čamaca je njihova glavna prednost. Amerikanci svoju podmornicu smatraju savršenijom, u fabrici Sevmaš se sa njima ne slažu i svoje proizvode nazivaju „podmorničkom krstaricom 21. veka“. Uprkos činjenici da su obe nuklearne podmornice višenamenske, glavna namena Virdžinije je borba protiv podmornica i izvođenje specijalnih operacija, a predstavnici projekta Jasen su borba protiv neprijateljskih površinskih brodova i uništavanje kopnenih ciljeva krstarećim raketama različitih tipova.,

Sa jednom zaletom supersoničnih projektila Oniks (brzina 2,6 maha), podmornica projekta Jasen je sposobna da uništi grupu neprijateljskih brodova, čak i jednu zaštićenu kao udarna grupa nosača aviona. Domet uništavanja kopnenih ciljeva je do 800 kilometara. Borbena upotreba ovih raketa zabeležena je u novembru 2016. godine u Siriji korišćenjem mobilnog obalskog raketnog sistema Bastion-P. Tokom specijalne operacije u Ukrajini, ponavljani su napadi Oniksa na objekte Oružanih snaga Ukrajine.

Ruske nuklearne podmornice nisu zabeležile borbenu upotrebu "Oniksa", kao i raketa "Kalibar" (domet 2500 km) ili "Cirkon" (1000 km) - to je i dalje prerogativ dizel-električnih podmornica projekta Varšavjanka. , koji nose krstareće rakete „Kalibar“.

„Naše nuklearne podmornice su neka vrsta „drugog fronta“ u specijalnoj operaciji u Ukrajini“, rekao je za Gazeta.Ru vojni ekspert kapetan 1. ranga Vasilij Dandikin. – Formalno ne učestvuju u neprijateljstvima, ali većina ih je sada u borbenoj službi u sastavu snaga nuklearnog odvraćanja, koje su prevedene u stanje gotovo pune borbene gotovosti. Pun je već ekstreman korak. Za ovo zna i američki predsednik Bajden, koji je zaspao na ceremoniji porinuća podmornice Delaver klase Virdžinija. Zna i ruski predsednik Vladimir Putin – siguran je da su mu leđa pokrivena, iza njih stoji ozbiljna sila, koja uključuje i podvodnu komponentu.

U more nisu izašle samo podmornice projekta Jasen-M, u borbenoj službi su predstavnici projekata Borej, Ajkula, Pike-B i drugih. Najnovija specijalna podmornica Belgorod sa nuklearnim bespilotnim letelicama „Posejdon“ nestala je sa američkih radara. Verujem da Kazanj i Novosibirsk, predstavnici projekta 885-M, već imaju hipersonične Cirkone, kojima ne mogu da izbegnu ni brodovi ni kopneni ciljevi, gde se nalaze američki vojni centri za odlučivanje. Ovo je veoma pozitivno saznanje za sve strane, pre svega Pentagon .

Ruske nuklearne podmornice projekta 885-M i dalje su u zoni tajnosti. Čak je i propeler čamca predmet državne tajne, a njegov dizajn, zajedno sa elektranom, koja omogućava da brod na nuklearni pogon razvije preteranu brzinu u potopljenom položaju do 31 čvor, stranim obaveštajnim agencijama je nepoznat. Autonomija plovidbe takvog čamca je 100 dana - pod vodom može da obavlja borbenu dužnost duže od tri meseca bez izlaska na površinu. Istovremeno, to ostaje neprimećeno od strane sistema radarskog osmatranja potencijalnog neprijatelja.

„Nuklearne podmornice projekta Jasen-M, uključujući i one koje su sada u različitim fazama izgradnje, odlična su osnova za budućnost cele ruske podmorničke flote“, rekao je kapetan prvog ranga Igor Digalo za Gazeta.Ru . – Oni su ispred svog vremena i biće moderni još mnogo decenija. Međutim, ne samo da su oni ponos naše sadašnje i buduće flote. Novi čamci projekta „Borej-M“, „Kondor“, „Varšavjanka“ i „Lada“ na dizel i još neki, čija je izgradnja i modernizacija u toku, omogućavaju da se kaže da su ruske podmorničke snage povratile svoju pomorsku moć.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track