GASPROM TVRDI: Ukrajina je ta koja ograničava protok ruskog gasa u Evropsku uniju
Foto: EPA / Maxim Shipenkov

rat i posledice

GASPROM TVRDI: Ukrajina je ta koja ograničava protok ruskog gasa u Evropsku uniju

Planeta -

Ruske isporuke prirodnog gasa za EU, koje se pumpaju preko Ukrajine, ograničene su na jednu preostalu ulaznu tačku, a Kijev odbija da ponovo otvori drugu tranzitnu stanicu, saopštio je energetski gigant Gasprom.

"Gasprom isporučuje ruski gas za tranzit kroz Ukrajinu u obimu koji je potvrdila ukrajinska strana preko gasne merne stanice Sudža – 41,7 miliona kubnih metara od 1. avgusta. Zahtev za ponovno otvaranje sistema za merenje gasa Sohranovka je odbijen“, rekao je predstavnik Gasproma.

Ukrajina je početkom maja zatvorila tranzit kroz stanicu Sohranovka, koja prima oko trećinu ruskog gasa koji teče kroz Ukrajinu u Evropu, navodeći kao razlog "mešanje okupacionih snaga“.

Kijev je tvrdio da operater tranzita gasa GTSOU nije mogao da kontroliše graničnu kompresorsku stanicu Novopskov u Luganskoj oblasti zbog ruske vojne operacije i čitavu situaciju je podveo pod "viša sila".

Međutim, Gasprom je tada rekao da ne vidi nikakve razloge za zaustavljanje tokova gasa. Kijev je zatražio od ruske firme da prebaci sav tranzit gasa do pumpne stanice Sudža u Kurskoj oblasti, što je Gasprom isključio kao tehnički nemoguće.

U međuvremenu, Rusija je takođe bila prinuđena da smanji dotok gasa u Evropu kroz gasovod Severni tok 1, zbog kvarova na turbinama. Gasprom je za problem okrivio nemačku kompaniju Simens, koja je proizvodila i održava opremu, optužujući je da nije ispunila svoje obaveze.

Pad ruskih isporuka doveo je do skoka cena gasa u Evropi. U julu su se fjučersima za isporuke u avgustu i septembru trgovalo na holandskoj TTF berzi u rasponu od 1530-2385 dolara za hiljadu kubnih metara. Poređenja radi, u isto vreme prošle godine spot cena je bila manja od 500 dolara.

Kurir.rs/Raša tudej

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track