AMERI ČAČKAJU KINU, ALI I SPREMAJU ODMAZDU Bela kuća o akcijama vojske SAD ako Peking pokuša da omete posetu Nensi Pelosi Tajvanu!
Foto: AP/J Scott Applewhite, Profimedia

drama

AMERI ČAČKAJU KINU, ALI I SPREMAJU ODMAZDU Bela kuća o akcijama vojske SAD ako Peking pokuša da omete posetu Nensi Pelosi Tajvanu!

Planeta -

Zvaničnik Bajdenove administracije detaljno je opisao moguće akcije odmazde koje bi kineska vojska mogla da sprovede ako predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi (D-CA) poseti Tajvan tokom svog putovanja po Aziji.

Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao je novinarima u ponedeljak da bi Kina mogla da ispali rakete u Tajvanskom moreuzu, da izvrši vazdušni ulazak velikih razmera u identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane Tajvana ili da izvede vojne vežbe kao odgovor na posetu govornik. Kirbi nije potvrdila da Pelosi putuje na Tajvan, i to nije navedeno na njenom itineraru putovanja.

„Čini se da se Kina pozicionira da potencijalno preduzme dalje korake u narednim danima i možda u dužim vremenskim horizontima“, rekao je on. „Ovi potencijalni koraci Kine mogli bi da uključuju vojne provokacije, kao što je ispaljivanje projektila u Tajvanskom moreuzu ili oko Tajvana, operacije koje krše istorijske norme kao što je ulazak vazduha velikih razmera u zonu za identifikaciju protivvazdušne odbrane Tajvana, prenosi Vašington Egzaminer.

Zvaničnici Bajdenove administracije i Ministarstva odbrane su više puta rekli da neće reći Pelosi da ne ode, ali je predsednik Džo Bajden prošlog meseca rekao da je vojska protiv toga. Zvaničnici Ministarstva odbrane rekli su da će učiniti sve što je potrebno za njenu bezbednost ako do posete dođe.

Kirbi je takođe ponovio da Pelosijevo putovanje ne ukazuje na promenu politike SAD prema Kini. Ona je već sletela u Singapur i planira da poseti Maleziju, Južnu Koreju i Japan. Sjedinjene Države priznaju tvrdnju Kine da je Tajvan njena teritorija uprkos naoružavanju Tajvana, 24-milionske ostrvske države koja se proglašava nezavisnom. SAD takođe promovišu teoriju strateške dvosmislenosti, što znači da će svoje odgovore na moguću invaziju držati u tajnosti, tako da Kina ne može da planira odgovor.

Zvaničnici kineske vlade i medija izdali su jače nego inače izjave u kojima osuđuju moguću posetu Pelosijeve.

„SAD ... ne smeju da organizuju da Pelosi poseti region Tajvana“, rekao je prošle nedelje portparol kineskog ministarstva odbrane, stariji pukovnik Tan Kefei. „Ukoliko američka strana insistira na tome da uradi drugačije, kineska vojska nikada neće sedeti skrštenih ruku i sigurno će preduzeti snažne i odlučne mere da osujeti svako mešanje spoljnih snaga i pokušaje secesije za 'nezavisnost Tajvana' i čvrsto odbrani nacionalni suverenitet Kine i teritorijalni integritet“.

Kirbi je komentare nazvao „nepotrebnim i nepoželjnim“, dodajući: „I nema putovanja sa kojima bi se moglo razgovarati, a retorika te vrste samo eskalira tenzije. ... Tako da smatramo da je to beskorisno i, svakako, ni najmanje neophodno, s obzirom na situaciju."

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track