ZAHUKTAVA SE OKO TAJVANA! Japan tvrdi da je pet kineskih raketa ispaljenih tokom vežbe palo u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana
Foto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

11 ili 9 raketa?

ZAHUKTAVA SE OKO TAJVANA! Japan tvrdi da je pet kineskih raketa ispaljenih tokom vežbe palo u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana

Planeta -

Pet balističkih projektila koje je kineska vojska lansirala tokom vežbi oko Tajvana palo je u četvrtak u ekskluzivnu ekonomsku zonu (EEZ) Japana, rekao je ministar odbrane Nobuo Kiši.

Kiši je rekao da je japanska vlada uložila diplomatski protest Pekingu zbog incidenta. Ovo je inače prvi put da su kineske rakete prvi put pale u EEZ.

"Ovo je ozbiljno pitanje koje se tiče nacionalne bezbednosti naše zemlje i bezbednosti ljudi“, rekao je Kiš.

Ministar je i dodao da je kineska vojska lansirala devet balističkih projektila, iako je kinesko ministarstvo odbrane ranije u četvrtak saopštilo da je ispalilo 11 balističkih projektila u vode severno, istočno i južno od Tajvana.

Razlog za neslaganje u brojkama nije objašnjen.

Kina je u utorak uveče saopštila da će održati neke od svojih najvećih vojnih vežbi, uključujući lansiranje balističkih projektila, kao odgovor na posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu.

Kina smatra da je demokratski Tajvan sastavni deo njene teritorije koji se mora vratiti u okrilje Pekinga, silom ako je potrebno. Sjedinjene Države su se pridržavale dugogodišnje politike "Jedne Kine“, prema kojoj Vašington zvanično priznaje Peking, a ne Tajpej ali su SAD takođe obavezane Zakonom o odnosima sa Tajvanom da ostrvu sa samoupravom obezbede sredstva za odbranu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja