TAJPEJ: KINA IMITIRA LANSIRANJA IZ DRUGE ZEMLJE! Gori more oko Tajvana! Posle raketa i kineski avioni se opasno približili! VIDEO
Foto: AP, EPA

kriza

TAJPEJ: KINA IMITIRA LANSIRANJA IZ DRUGE ZEMLJE! Gori more oko Tajvana! Posle raketa i kineski avioni se opasno približili! VIDEO

Planeta -

Tajvan je optužio Kinu da imitira Severnu Koreju ispaljivanjem projektila u more oko ostrva.

Kina je lansirala 11 balističkih projektila u vode oko severoistočne i jugozapadne obale Tajvana, saopštio je Tajvan.

Tajvansko ministarstvo odbrane takođe je potvrdilo danas poslepodne da je više od 20 aviona kineskog ratnog vazduhoplovstva danas ušlo u zonu protivvazdušne odbrane Tajvana. Dodato je da su sva 22 aviona prešla centralnu liniju Tajvanskog moreuza.

Kineske balističke rakete navodno su pale na područje isključive japanske provredne zone (EEZ) što se dogodilo prvi put, rekao je japanski ministar obrane Nobuo Kiši. "Sumnja se da je pet od devet balističkih raketa ispaljenih iz Kine palo na EEZ Japan", izjavio je Kiši novinarima.

Lansiranja, samo miljama od obale, usledila su posle posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu u sredu.

Severna Koreja – jak saveznik Kine – optužena je za rasplamsavanje tenzija u regionu uzastopnim lansiranjem raketnih testova poslednjih meseci.

Kina vidi Tajvan kao otcepljenu provinciju koja će na kraju biti stavljena pod njenu kontrolu - silom ako bude potrebno.

SAD, sa svoje strane, zvanično ne priznaju Tajvan. Međutim, održava jak odnos sa ostrvom - što uključuje prodaju oružja Tajvanu da bi se branio.

Kurir.rs/BBC/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track