VETERAN OTKRIO AMERIČKU BRUKU: Vođa Al-Kaide se krio u kući koju su koristili i obaveštajci SAD, evo po čemu je posebna! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter, Shutterstock

navodni uspeh

VETERAN OTKRIO AMERIČKU BRUKU: Vođa Al-Kaide se krio u kući koju su koristili i obaveštajci SAD, evo po čemu je posebna! VIDEO

Planeta -

Američki ratni veteran Den Smok shvatio je da živi u istoj kući u Kabulu u kojoj je u nedelju ubijen vođa Al Kaide Ajman al Zavahiri nakon što je video snimak kuće na internetu. Smok je tamo živeo sa kolegama kada je radio za američku agenciju za međunarodni razvoj u Avganistanu, piše Gardijan.

Šokirao ga je otkriće da je posle njega u istim prostorijama boravio jedan od odgovornih za teroristički napad na Svetski trgovinski centar 9. septembra 2001. godine. Predsednik Džo Bajden nazvao je Zavahirijevo pogubljenje trijumfom, ali Smok veruje da je činjenica da su veteran i terorista živeli na istom mestu u razmaku od nekoliko godina dokaz da je Vašington propao u Avganistanu.

– Prema izveštajima, CIA je imala obaveštajne podatke da je Zavahiri voleo da stoji na balkonu. Mislio sam, naravno da mu se dopada, bio je to lep balkon, rekao je Smok.

Dana 31. jula, dron CIA-e se srušio na balkon sa pogledom na glavni grad Avganistana, Zavahiri, bez kolateralnih žrtava.

Kuća krem boje, sa narandžastim ukrasima i zelenim ogledalima na balkonu, bila je u naselju poznatom po vojskovođama i tehnokratskoj avganistanskoj eliti, koja se srušila prošlog leta, da bi ukrala zemlju.

Tokom eskalacije rata u Avganistanu, nevladine organizacije i izvođači, uključujući Smokovog poslodavca, iznajmili su mnoge vile koje su bile natrpane u male parcele. Smokov stari dom imao je prepoznatljiv spoljašnji roštilj između spratova koji je prvi primetio na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama nakon udara dronom. Kada je video razbijene prozore, bio je iznenađen i zbunjen.

- Kada sam je video, pomislio sam da je to moja stara kuća. Te vile su blistave kao pakao, ali jedinstvene, a posebno je ova izgrađena na veoma uskoj parceli, opisao je Smok.

Irački ratni veteran potvrdio je svoje sumnje kada se predsednik Bajden u ponedeljak uveče obratio Amerikancima i rekao da je Zavahiri bio meta napada.

- To je neverovatno nadrealno. Stvari se menjaju, i to brzo, ali na tom nivou? Smatram da je malo intenzivno što javni neprijatelj broj jedan, koji ima nagradu od 25 miliona dolara za glavu, bukvalno živi u istom prostoru kao i ja ranije. Stalno mi pada na pamet da je bio u istim sobama kao i ja, uznemiren je Smok.

- Dole pored Ghazanfar banke i supermarketa Spinneis postoje dva ulaza sa obe strane. Ako kontrolišete njih, kontrolišete ceo komšiluk, rekao je Smok. Kuću je opisao kao visoku, usku i odmaknutu od sigurnosnog zida iza popločane bašte oivičene žbunjem. Glavna vrata su vodila do stepeništa koje je prolazilo kroz centar kuće, sa čudnom akustikom.

- Kada biste nešto rekli u prizemlju, to bi odjeknulo na svim spratovima. Osećao se kao da živimo u zvučniku, čak i ako ne govorimo glasno, dodao je. Tamo je živeo sa šestoro kolega. Iz bezbednosnih razloga zapošljavali su strance bez porodice i redovno ih smeštali u zajedničke kuće. U to vreme u prizemlju je bila kuhinja, na spratu tri spavaće sobe, a na vrhu mali stan sa dnevnim boravkom i sopstvenim kupatilom. Nasuprot tome bila su vrata od balkona gde je Zavahiri ubijen.

Kada je dron udario Ajmana al-Zavahirija, bambusove prostirke koje je Smok postavio kao paravan za privatnost su još uvek bile tamo.

– Kad se diže kabulski smog, ujutru se odatle vide planine, kraj otvorenog polja. Činilo mi se da se tu može družiti a da niko ne primeti ko je to. Ove godine je očigledno neko obratio pažnju, prokomentarisao je.

CIA je ranije napravila detaljan model kuće kako bi otkrila kako će udar uticati na strukturu kuće i da li Zavahiri može biti ubijen, a da drugi ne budu povređeni.

Džo Bajden je udar dronom nazvao trijumfom u borbi protiv terorizma, ali za Smoka je činjenica da je Zavahiri uopšte bio tamo samo podvukla koliko su Vašington i njegovi saveznici podbacili u Avganistanu. Nakon potrošenih milijardi dolara i godina obećanja da će poboljšati živote Avganistanaca i učiniti SAD bezbednijim, situacija je poražavajuća: avganistanskim devojkama je zabranjeno da pohađaju srednju školu, ekonomija je u kolapsu, a šef Al-Kaide vodi svoju operaciju iz srca prestonice.

– Zapadna misija je propala tako spektakularno da su ljudi koji su zauzeli Kabul uspeli da naprave Erbnb smeštaj za generalnog direktora Al Kaide u kući koju vodi američka agencija za međunarodni razvoj. To me je jako rastužilo. Zbog vesti, potpuno razumem da uprkos našim naporima idemo nizbrdo, rekao je Smok.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track