KINA UVODI SANKCIJE PELOSI Blinken: Kina nas neće isprovocirati, i dalje ćemo ploviti Tajvanskim moreuzom, i nosač aviona ostaje!
Foto: EPA/Famer Roheni, Printscreen, Shutterstock

ključa na indopacifiku

KINA UVODI SANKCIJE PELOSI Blinken: Kina nas neće isprovocirati, i dalje ćemo ploviti Tajvanskim moreuzom, i nosač aviona ostaje!

Planeta -

Kineska vlada najavila je da će uvesti sankcije protiv predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi i njene najbliže rodbine kao odgovor na njene "zlobne i provokativne akcije" u vidu posete Tajvanu.

Pelosi je insistirala na odlasku na Tajvan ne obazirući se na ozbiljnu zabrinutost i čvrsto protivljenje Kine, ozbiljno se mešajući u kineske unutrašnje stvari, ozbiljno potkopavajući kineski suverenitet i teritorijalni integritet, ozbiljno gazeći načelo jedne Kine i ozbiljno preteći miru i stabilnosti Tajvanskog moreuza.

Kao odgovor na zlobne i provokativne akcije Pelosi, Kina je odlučila da nametne sankcije Pelosi i njezinoj užoj porodici u skladu s relevantnim zakonima Narodne Republike Kine, prenela je kineska državna televizija CGTN.

Kina još nije precizirala o kakvim se tačno sankcijama radi.

U međuvremenu, oglasio se američki državni sekretar Entoni Blinken i upozorio da su provokativne akcije Kine rizik za ozbiljnu eskalaciju i da mogu da destabilišu čitav region.

Govoreći na konferenciji za novinare na marginama sastanka regionalnog foruma Aseana, Blinken je rekao da su Sjedinjene Države više puta upozorile Kinu da ne izaziva krizu.

Dodao je da je poseta Nansi Pelosi Tajvanu bila miroljubiva i da nema opravdanja za kinesku reakciju.

Također je porulio da SAD neće biti isprovocirane kineskim postupcima i da će američke snage leteti, ploviti i delovati gdje god to međunarodno pravo dopušta.

Obećao je da će SAD nastaviti sa pomorskim tranzitom kroz Tajvanski moreuz kao i da će nosač aviona USS Ronald Regan ostati u tom području.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track