KRENULA PALESTINSKA OSVETA U GAZI: Zasuli raketama jug Izraela, moćna Gvozdena kupola odmah aktivirana! VIDEO
Ilustracija, Foto: Twitter/Joyce Karam

novo žarište

KRENULA PALESTINSKA OSVETA U GAZI: Zasuli raketama jug Izraela, moćna Gvozdena kupola odmah aktivirana! VIDEO

Planeta -

Aktiviran je protivvazdušni raketni sistem Izraelskih odbrambenih snaga „Gvozdena kupola“. Iz Gaze se ispaljuju rakete, Gvozdena kupola pokušava da ih presretne, a u priobalnom gradu Aškelonu se oglešavaju sirene. Izvori u Izraelu tvrde da su najmanje dve rakete Iron Dome viđene kako presreću rakete iz Gaze. U ovom trenutku, međutim, nema zvanične potvrde Ministarstva odbrane koliko je raketa ispaljeno iz Gaze i da li ih je presrela izraelska protivvazdušna odbrana.

Raketni napad iz Gaze prema Izraelu dolazi samo nekoliko sati nakon što je Izrael pokrenuo operaciju „Zora“ protiv terorističke grupe Islamski džihad u Pojasu Gaze.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su pomoću drona pogodile dva skladišta oružja Islamskog džihada i jedan raketni bacač u pojasu Gaze.

U maju 2021. Izrael i Gaza su razmenili kontinuirane i intenzivne raketne napade. Izrael je pribegao upotrebi svojih vazdušnih snaga i bio je veoma blizu slanja kopnenih trupa i teških oklopnih vozila i tenkova u Gazu. Ipak, međunarodni pritisak na Tel Aviv zaustavio je ovu Netanjahuovu odluku. Gaza je testirala izraelski sistem protivvazdušne odbrane Gvozdene kupole tako što je podvrgla skoro sve gradove u zemlji raketnoj vatri. Propalestinske jedinice ispalile su tri projektila iz Sirije; iz Libana je ispaljeno nekoliko artiljerijskih granata. Hamas koristi rakete svoje proizvodnje – Kasam. Kao što smo ranije pisali, ova odluka Palestinaca je čudna, jer imaju mnogo tehnološki naprednije rakete i veću razornu moć.

Izrael se, sa svoje strane, branio sistemom protivvazdušne odbrane Gvozdena kupola, koji je presreo više od 90% raketa ispaljenih širom zemlje. Tel Aviv je izveo nekoliko vazdušnih napada, od kojih je jedan bio impresivan – 150 aviona, 165 ciljeva i više od 1.000 bombi za nekoliko sati. Izrael je uništio veći deo Hamasovih podzemnih tunela u Gazi, poznatih kao Hamasov metro.

Izrael je saopštio da je ID ubio 120 pripadnika Hamasa i više od 20 pripadnika Islamskog džihada. Ukupno su ubijena 232 Palestinca, od kojih 65 maloletnih. Međutim, nije jasno da li ovaj broj uključuje ubijenih 120 pripadnika Hamasa.

Kurir.rs/Bulgarian Millitary

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja