PROBLEMI SA LJUDSTVOM Britanski obaveštajci: Rusija formira novi armijski korpus, regrutima nudi bonuse
Foto: EPA Stringer, EPA Roman Pilipey, AP Efrem Lukatsky, AP, Shutterstock, EPA

rat u ukrajini

PROBLEMI SA LJUDSTVOM Britanski obaveštajci: Rusija formira novi armijski korpus, regrutima nudi bonuse

Planeta -

Ruski komandanti su vrlo verovatno i dalje suočeni sa konkurentnim operativnim prioritetima jačanja ofanzive na Donbas i jačanja odbrane od očekivanih ukrajinskih kontranapada na jugu.

Da bi podržala operaciju u Ukrajini, Rusija je skoro sigurno uspostavila veliku novu formaciju kopnenih snaga, 3. armijski korpus (3 AC), sa sedištem u Mulinu, u oblasti Nižnji Novgorod istočno od Moskve, navode britanski obaveštajci u najnovijem izveštaju sa fronta.

Prema procenama britanskog ministarstva odbrane, Rusija verovatno planira da obezbedi veliki deo 3 AC iz novoformiranih "dobrovoljačkih“ bataljona, koji se podižu širom zemlje, a koji zajedno grupišu regrute iz istih oblasti.

Ruski regionalni političari potvrdili su da se potencijalnim "novajlijama" 3 AC nude unosni novčani bonusi kada se rasporede u Ukrajini, navode Britanci i dodaju da se ponuda odnosi na muškarce do 50 godina starosti i samo sa srednjom školom.

Korpus ruske vojske obično se sastoji od 15-20.000 vojnika, ali će Rusiji verovatno biti teško da dovede 3 AC do ove jačine, s obzirom na veoma ograničen nivo narodnog entuzijazma za dobrovoljce u borbi u Ukrajini, tvrde iz Londona i dodaju da je malo verovatno da će ovaj korpus igrati odlučujuću ulogu u kampanji.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track