TALAČKA KRIZA U BEJRUTU: Besni Libanac naoružan sačmaricom upao u banku i preti da će se zapaliti ako mu ne vrate pare FOTO, VIDEO
Foto: AP/Hussein Malla

ekonomska kriza

TALAČKA KRIZA U BEJRUTU: Besni Libanac naoružan sačmaricom upao u banku i preti da će se zapaliti ako mu ne vrate pare FOTO, VIDEO

Planeta -

Pobesneli Libanac naoružan sačmaricom drži zaposlene banke kao taoce u Bejrutu zahtevajući da mu daju 200.000 dolara koji stoje na njegovom zamrznutom računu.

Bejrut, taoci, Talačka Kriza
foto: AP/Hussein Malla

Naoružani napadač je zapretio da će se zapaliti i ispalio tri metka upozorenja na Federalnu banku u Bejrutu, gde su na snazi ograničenja povlačenja zbog teške ekonomske situacije širom zemlje.

Čovek je poneo kanister sa benzinom i drži do sedam zaposlenih kao taoce u pokušaju da pristupi svom novcu koji mu je, kako se navodi, neophodan za plaćanje bolničkih računa njegovog oca.

Bejrut, taoci, Talačka Kriza
foto: AP/Hussein Malla

"Tražio je oko 200.000 dolara koje je imao na svom bankovnom računu, a kada je zaposleni odbio da mu ih isplati, počeo je da vrišti da su mu rođaci u bolnici. Onda je izvukao sačmaru", rekao je izvor iz obezbeđenja.

Nekoliko klijenata uspelo je da pobegne pre nego što je ostalima zatvorio vrata, rekao je izvor, koji nije mogao da precizira koliko je klijenata ili zaposlenih u ekspozituri.

Najmanje jedan stariji muškarac pušten je iz banke zbog svojih godina, a vladini pregovarači su raspoređeni da započnu razgovore sa taocem, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Bejrut, taoci, Talačka Kriza
foto: AP/Hussein Malla

Libanske banke, koje su u nedostatku gotovine od kraja 2019. godine, uvele su stroga ograničenja povlačenja sredstava u stranoj valuti, čime su ušteđevine mnogih Libanaca praktično isparile.

Zemlja je suočena sa najgorom ekonomskom krizom u svojoj modernoj istoriji, u kojoj je tri četvrtine stanovništva gurnuto u siromaštvo, a vrednost libanske funte je opala za preko 90 odsto u odnosu na američki dolar.

Vojnici libanske vojske, policajci iz Snaga unutrašnje bezbednosti zemlje i obaveštajni agenti opkolili su to područje.

Libanski Crveni krst rekao je Rojtersu da su angažovali hitnu pomoć na licu mesta, ali da još uvek nikome nisu ukazali pomoć.

Bejrut, taoci, Talačka Kriza
foto: AP/Hussein Malla

Očevidac je rekao Rojtersu da je video bradatog čoveka u crnoj košulji kako na ulazu u banku razgovara sa nekoliko muškaraca u civilu.

"Neka mi vrate moj novac!" čulo se kako im govori.

Gomila se okupila ispred banke, a mnogi od njih skandiraju: "Dole vladavina banaka!"

Klijent koji je uspeo da pobegne iz zgrade rekao je lokalnim medijima da je čovek zahtevao da podigne 2.000 dolara da bi platio medicinske račune svog oca.

U januaru, vlasnik kafića uspešno je podigao 50.000 dolara zarobljenih u filijali banke u istočnom Libanu nakon što je držao osoblje banke kao taoce i pretio da će ih ubiti.

Liban tek treba da sprovede formalne kontrole kapitala od početka ekonomske krize.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track