POLEMIKA U SUDU U VEST PALM BIČU OKO TRAMPOVIH DOKUMENATA Sudija traži njihovo obelodanjivanje, Ministarstvo pravde protiv!
Foto: Profimedia

Izjave o papirima bele kuće

POLEMIKA U SUDU U VEST PALM BIČU OKO TRAMPOVIH DOKUMENATA Sudija traži njihovo obelodanjivanje, Ministarstvo pravde protiv!

Planeta -

Sudija za prekršaje Brus Rajnhart saopštio je u sudnici u Vesrt palm Biču da planira da otpečati delove izjava i informacija , koje su bile date pod zakletvom, a odnose se na osobe koje su bile prisutne ili su radili na pretresu rezidencije bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa na njegovom imanju na Floridi, gde je navodno otuđio državna dokumenta dok je bio predsednik SAD.

Rajnhart je povodom ovog slučaja izdao saopštenje koje je usledilo posle izjave Ministarstva pravde SAD koje se protivi protiv obelodanjivanja dokumenata u slučaju oko postupanja sa poverljim dokumentima, koji su izneti iz Bele kuće.

Rajnhart je dodao da više nije ubeđen da izjave date o pretresu Trampovog imanja treba da ostanu neotkrivene za javnost.

Nisam spreman da izjava pod zakletvom treba da bude potpuno zapečaćena” na osnovu sadašnjih zapisa, rekao je Rajnhart, dodajući da postoje „delovi” koji bi mogli da budu otpečaćeni. Tužioci će imati priliku da predlože redigovanje i objasne zašto svaku informaciju treba držati od očiju javnosti, rekao je Rajnhart. Ti predlozi će stići 25. avgusta u podne po istočnom vremenu.

Rajnhart je rekao da bi tada mogao imati dodatne poverljive razgovore sa Ministarstvom pravde pre nego što donese odluke o transparentnosti.

Dokument otkriven u četvrtak, koji nudi detalje o zločinima koje Ministarstvo pravde istražuje, uključujući "namerno zadržavanje informacija o nacionalnoj odbrani", izoštrava fokus na bivšeg predsednika kao mogućeg subjekta krivične istrage, izjavilo je nekoliko pravnih stručnjaka za CNN.

Ranije su dokumenti o nalogu za pretres navodili samo savezne statute, uključujući široki zakon poznat kao Zakon o špijunaži. A dokumenti koji su do sada objavljeni jasno su pokazali da se Tramp i drugi oko njega suočavaju sa potencijalnom pravnom izloženošću, uključujući moguće ometanje pravde. Ali konkretan izraz o „namernom zadržavanju“ mogao bi da ukaže na ulogu bivšeg predsednika, koji bi bio ovlašćen da poseduje dokumente nacionalne odbrane dok je bio na funkciji, ali nijednom nije otišao u svoj privatni klub i rezidenciju u Palm Biču na Floridi.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track