NA 11.000 METARA ZASPALI I ZABORAVILI DA SLETE: Kontrolori ih dozivali, ali bezuspešno! Probudio ih alaram VIDEO
Foto: Shutterstock

za rubriku verovali ili ne

NA 11.000 METARA ZASPALI I ZABORAVILI DA SLETE: Kontrolori ih dozivali, ali bezuspešno! Probudio ih alaram VIDEO

Planeta -

Boing 737-800 kompanije Ethiopian Airlines, koji je bio na putu iz Sudana, već je stigao na svoje konačno odredište, ali još uvek nije sleteo. On je i dalje leteo na visini od 11.000 metara iznad piste 25L na aerodromu u Adis Abebi. Razlog: dva pilota su zaspala u vazduhu.

Kontrolori letenja su nekoliko puta pokušavali da ih pozovu, ali uzalud. Probudio ih je samo alarm koji se poslednji oglasio.

Sa zakašnjenjem od pola sata bezbedno su spustili sve putnike na zemlju.Iz Afrike stižu izveštaji o neobičnom vazduhoplovnom incidentu.

Boing etiopskog nacionalnog prevoznika doleteo je iz Kartuma u ​​prestonicu susedne Etiopije, ali je i kratak let bio dovoljan da uspava (oba) pilota.

U početku je sve išlo po planu, pilot i kopilot su bezbedno digli avion u vazduh, uključili autopilota i opustili se. Kada je avion stigao do tačke na kojoj je pilot trebalo da počne da se spušta prema naznačenoj pisti, ništa se nije dogodilo. Avion je zadržao svoju visinu.

Kontrolori sa aerodroma Adis Abeba pokušali su da ih pozovu nekoliko puta, ali se nisu odazivali, prenosi Aviation Herald. Tek kada je Boeing preleteo pistu 25L, autopilot se sam isključio, a kompjuterski alarm je konačno upozorio dvojac. Oni su preuzeli kontrolu nad avionom i bezbedno ga spustili sa 25 minuta zakašnjenja.

Niko od putnika nije povređen, tehničari su dobra dva sata pregledali i sam avion. Nakon što su bili sigurni da ništa nije u redu, poslali su ga nazad u vazduh.

Međutim, incident je izazvao niz kontroverzi.

Korisnici društvenih mreža pozvali su Etiopiana da otpusti dvojicu pilota, dok su stručnjaci upozorili da je to možda širi sistemski problem — da je pilote možda savladao umor od preopterećenih rasporeda koje je nametnula uprava avio-kompanije.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track