TRAMP UZVRAĆA UDARAC: Najavio koji potez će napraviti zbog pretresa njegove vile na Floridi
Foto: Phil Harris / MirrorPix / Profimedia

upad fbi

TRAMP UZVRAĆA UDARAC: Najavio koji potez će napraviti zbog pretresa njegove vile na Floridi

Planeta -

Bivši predsednik SAD Donald Tramp rekao je da će njegov pravni tim uzvratiti FBI zbog pretresa vile na Floridi tako što će podneti pravni predlog (postupak za ocenjivanje ustavnosti ili zakonitosti opšteg akta pokreće se predlogom ovlašćenog predlagača) koji bi mogao da navodi na to da je prekršen Četvrti amandman.

Mar-a-Lago
Mar-a-Lagofoto: GARY I ROTHSTEIN / UPI / Profimedia

Tramp je upad u njegovu kuću opisao kao ''zverstvo koje su počinili FBI” i Ministarstvo pravde (DOJ) i optužio organe za sprovođenje zakona da ''uništavaju našu zemlju” u nizu postova na svom Truth Social nalogu u petak, prenosi Njuzvik.

Bivši predsednik je nagovestio da veruje da je četvrti amandman Ustava – koji zabranjuje nerazumne pretrese i zaplene – prekršen tokom racije.

-Nikada u istoriji naše zemlje nije bilo toga da su organi za sprovođenje zakona bili tako zlobno i nasilno uključeni u život i vreme politike naše nacije, napisao je Tramp.

-Moja prava, zajedno sa pravima svih Amerikanaca, prekršena su na način koji je retko viđen u našoj zemlji, rekao je Tramp.

Uskoro će biti podnesen predlog koji se odnosi na Četvrti amandman u vezi sa nelegalnom provalom u moj dom, Mar-a-Lago, nastavio je on.

-Ne bi trebalo dozvoliti da se to nastavi!, dodao je.

Četvrti amandman nalaže da je pretres nečijeg doma legalan samo kada je ''razuman“. Sudski odobreni nalog za pretres, koji je izdat pre racije u Mar-a-Lagu, mora biti opravdan ''verovatnim razlogom“ koji je ''potkrepljen potvrdom“, uključujući detalje o području koje se pretresa i stvarima koje se traže .

Kurir.rs/Njuzvik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track