SAUDIJCI TVRDE IZRAELSKI F-35 NEKOLIKO PUTA UPADALI U IRANSKI VAZDUŠNI PROSTOR: Proveravano delovanje radarske mreža iranaca!
Foto: Profimedia

priprema za intervenciju

SAUDIJCI TVRDE IZRAELSKI F-35 NEKOLIKO PUTA UPADALI U IRANSKI VAZDUŠNI PROSTOR: Proveravano delovanje radarske mreža iranaca!

Planeta -

Izraelski borbeni avioni 5. generacije F-35I Adir upali su u iranski vazdušni prostor nekoliko puta u poslednja dva meseca, izvestila je saudijski mediji Elaf, koji se izdaje u Londonu.

Njegovo pisanje doduše skraćenu verziju preuzeo je i izraelski medij Time of Israel, koji je i objavio ovu informaciju, doduše pozivajući se na neimenovanog visokog saudijskog zvaničnika. Iako je ovo nemoguće proveriti zvanično, jer i da je zaista istina Izrael o tome ne bi nikad javno govorio kako su njegovi lovci upali u vazdušni prostor Irana i izbegli kako ruske, tako i iranske osmatračke radare.

Na početku teksta sajt Elaf navodi da su nad Crvenim morem vežbe izveli Izrael i SAD. Doduše ne spominje se i kad, samo da je simuliran na Iran sa mora i vazduha.

Parčin, Iran
foto: Screenshot YT/Snerlock72

Elaf iz Londona: Izrael i Sjedinjene Države izveli su tajni manevar u Crvenom moru simulirajući napad na Iran sa mora i iz vazduha i zaplenu iranskih ratnih brodova u Persijskom zalivu.

Ovu informaciju kako je navedeno Elafu je dostavi specijalni izvor,koji je dodao da Izrael i SAD izvode niz zajedničkih manevara, tajno i javno, u cilju pripreme za udar na iranska nuklearna postrojenja kada budu primorani na to.

Iz posmatranja ovih manevara i vežbi, zaključuje se da Izrael neće sam napasti Iran, već će mu trebati vojna pomoć koju pruža Centralna komanda američkih snaga u Zalivu (CENTCOM).

Izrael je tokom prošle godine izveo veliki vazdušni manevar, u kome su učestvovali borbeni avioni svih vrsta, dronovi, i avioni za dopunjavanje goriva u vazduhu- avio cisterne. Deo ovih manevara odvijao se na Mediteranu, u Grčkoj, u zapadnoj Sahari u Maroku i na Bliskom istoku.

Isti izvor je izvestio da su izraelski lovci F-35 leteli iznad iranskog vazdušnog prostora više od jednom u poslednja dva meseca, probijajući mrežu ruskih i iranskih radara.

S druge strane, Izrael jača kapacitete svoje mornarice u Crvenom moru s jedne strane i kod libanske obale s druge strane. Nedavno je Izrael izveo manevar uz učešće Sjedinjenih Država i drugih zemalja Mediterana simulirajući odbranu pomorskih objekata.

Sjedinjene Države su takođe obezbedile Izraelu tehnologije za otkrivanje precizno navođenih ruskih raketa obala-more „Jakhont“ i drugih projektila u vlasništvu Hezbolaha u Libanu.

U Crvenom moru, izraelske podmornice obavljaju misije osmatranja i špijunaže, pažljivo prateći iranski špijunski brod „Behšad” i njegovu pratnju, fregatu „Džamaran” i helikopterski desantni brod „Hingam”, jer Izrael vidi u njemu pretnju za sebe. i njenih saveznika.

Prema informacijama, saudijskog izvora izraelske podmornice su stigle do moreuza Bab al-Mandeba, i još dalje, u odnosu na Arapsko more i Persijski zaliv, pokušavajući da se približe iranskoj teritoriji, u cilju izvođenja operacija praćenja i špijunaže i lansiranja s mora. -projektila more-obala po potrebi.

U ekskluzivnom intervjuu, arapski izvor je ukazao da intenzivni manevri Sjedinjenih Država sa Izraelom potvrđuju da se dve strane spremaju da udare na Iran ako nuklearni pregovori propadnu i da će Izrael dobiti podršku i pomoć ako udari na međunarodno zabranjene iranske objekte nakon bilo kakvog sporazuma sa Teheranom u Beču.

Isti izvor je rekao da dolazak bombardera B-52 dva ili više puta u region Zaliva, u pratnji izraelskih lovaca, ukazuje da se iza brda valja ozbiljna priprema za vojnu akciju. On je rekao da ne isključuje skori izbijanje nasilne konfrontacije između Izraela i Irana u Crvenom moru i na Mediteranu i sa Hezbolahom.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja