ZELENSKI SE ALARMANTO OBRATIO SVETSKOJ JAVNOSTI: Rusija je Ukrajinu i Evropu u četvrtak dovela blizu nuklearne katastrofe!
Foto: Profimedia, EPA/Lukas Coch

užarena tačka

ZELENSKI SE ALARMANTO OBRATIO SVETSKOJ JAVNOSTI: Rusija je Ukrajinu i Evropu u četvrtak dovela blizu nuklearne katastrofe!

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Evropa bila blizu nuklearne katastrofe u četvrtak kada je ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje, koja je pod ruskom kontrolom, privremeno isključena iz ukrajinske električne mreže.

Rusija je „dovela Ukrajinu i ostatak Evrope na ivicu nuklearne katastrofe“, upozorio je Zelenski. Postrojenje je moglo da nastavi bezbedno da radi samo zbog uključivanja rezervne struje, rekao je on, prenosi Bi-Bi-Si.

Zaporožje
foto: EPA-EFE/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY

„Da dizel agregati nisu bili uključeni, da automatizacija i naše osoblje elektrane nisu reagovali nakon nestanka struje, bili bismo prinuđeni da se nosimo sa posledicama curenja radijacije“, dodao je on. Ali, kako su saopštile lokalne vlasti, ostali nivoi radijacije su normalni.

Elektrana je na neko vreme bila isključena sa mreže jer su požari prethodno oštetili dalekovode koji elektranu spajaju na mrežu. Time je najveća nuklearna elektrana u Evropi prvi put u svojoj istoriji isključena iz nacionalne mreže.

Zaporožje
foto: Printscreen/Twitter

Zelenski je okrivio rusko granatiranje za oštećenje dalekovoda, dok je lokalni guverner kojeg je imenovala Moskva Jevgenij Balicki okrivio za napade ukrajinsku vojsku, za koju se kaže da je odgovorna za nestanke struje u toj oblasti.

Mediji su u četvrtak izvestili o pomračenjima u gradovima i selima u blizini elektrane. Gradonačelnik grada Energodara rekao je da u gradu nemaju ni struje ni vode, a izveštaji o pomračenjima stigli su i iz gradova Melitopolja i Hersona koji su pod ruskom okupacijom.

Nuklearna elektrana u Zaporožju proizvodi 20 odsto električne energije Ukrajine, tako da bi njeno isključenje iz mreže predstavljalo ozbiljan izazov za zemlju. Elektranu su zauzele ruske snage početkom marta, ali i dalje upravlja ukrajinsko osoblje.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track