VLASTI KIJEVA POČELE ČISTKU: Puškin, Tolstoj, Čehov, Turgenjev, Ljermontov više nemaju ulicu! Puk Azov dobio ulicu
Foto: Shutterstock

obračun sa rusijom

VLASTI KIJEVA POČELE ČISTKU: Puškin, Tolstoj, Čehov, Turgenjev, Ljermontov više nemaju ulicu! Puk Azov dobio ulicu

Planeta -

Gradske vlasti Kijeva krenule su u preimenovanje 95 ulica i trgova koji su nosili ruska i sovjetska imena, izjavio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Ulice u glavnom gradu Ukrajine nazvane po ruskim piscima iz 19. veka kao što su Aleksandar Puškin, Lav Tolstoj, Anton Čehov, Ivan Turgenjev i Mihail Ljermontov su dobile nova imena.

Ista neslavna sudbina obuhvatila je čak i komunističke filozofe nemačkog porekla Karla Marksa i Friedriha Engelsa, po kojima su nazvane mnoge ulice širom Sovjetskog Saveza.

Sve te ulice dobivaju ukrajinska imena

Druga imena koja više ne krase ulice glavnog grada Ukrajine uključuju imena sovjetskih vojskovođa iz Drugog svjetskog rata, kao i ona koja se odnose na ruske gradove kao što su Moskva, Rostov na Donu i Magnitogorsk.

Iako je rođen u Kijevu, ruski pisac Mihail Bulgakov, jedan od najvećih pisaca Sovjetskog Saveza, također je ostao bez ulice. Sve te ulice sada dobivaju ukrajinska imena, uključujući Ulicu heroja azovskog puka, koji su se borili u Marijupolju.

Kličko je rekao da sva nova imena još nisu dogovorena.

"Ovo je važan korak za smanjenje manipulacija lažima i uticaja ruskih agresora na tumačenja naše istorije ", kazao je on.

Neka od novih imena izabrat će ukrajinska javnost. Svako u Ukrajini može učestvovatii, a više od 6.5 miliona ljudi ima pristup vladinoj aplikaciji za pametne telefone u tu svrhu. Promene su predstavljene kako bi se poklopile sa šestomesečnim početkom ruske invazije na Ukrajinu.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track