FINSKA SUDI TROJICI NOVINARA ZA OTKRIVANJE OBAVEŠTAJNIH PODATAKA! Oni su pred sudom: Sve informacije moguće je naći na interentu!
Foto: Shutterstock

skandal

FINSKA SUDI TROJICI NOVINARA ZA OTKRIVANJE OBAVEŠTAJNIH PODATAKA! Oni su pred sudom: Sve informacije moguće je naći na interentu!

Planeta -

U Finskoj se sudi trojici novinara, optuženih da su objavili poverljive odbrambene obaveštajne podatke u novinskom članku.

"Za svaku objavljenu rečenicu možemo dokazati da se informacija mogla naći na internetu ili u knjigama pre objavljivanja našeg članka. Informacija javne prirode ne može biti tajna", kažu novinari.

U četvrtak je u Helsinkiju počelo suđenje trojici novinara najvećeg finskog dnevnika, koji su u jednom novinskom članku navodno otkrili tajne državne odbrane. Tužilac tvrdi da su novinari Helsingin Sanomata i njihov bivši urednik otkrili poverljive informacije u članku objavljenom u decembru 2017.

Članak pod naslovom „Najtajniji grad Finske“ fokusirao se na aktivnosti finskog centra za istraživanje obaveštajnih službi. Istraživački članak je otkrio grubu lokaciju i dužnosti obaveštajne jedinice odbrambenih snaga u vreme kada parlament raspravlja da li da proširi svoja ovlašćenja za praćenje privatnih podataka na digitalnim mrežama.

Prema rečima tužioca, članak je sadržao štetne informacije i njegovo objavljivanje je bilo protivzakonito, pa je zahtevala da se originalna priča ukloni sa sajta lista.

Novinari Tuomo Pietilaina i Laura Halmi, kao i tadašnji vršilac dužnosti direktora lista Kale Silfverberg, negirali su krivicu. Trojac nije bio prisutan u Okružnom sudu u Helsinkiju, ali se očekuje da će svedočiti krajem novembra.

Kaius Niemi, glavni urednik Helsingin Sanomata, negirao je optužbe na svoj račun zbog nedostatka dokaza. "Za svaku objavljenu rečenicu možemo dokazati da su se informacije mogle naći na internetu ili u knjigama pre objavljivanja našeg članka.

Javne informacije ne mogu biti tajne", rekao je on. To je prvi slučaj te vrste u zemlji poznatoj po slobodi štampe. Finska je godinama među najboljim zemljama na svetskoj rang listi slobode štampe, koju svake godine objavljuje Reporteri bez granica. Ali zemlja je ove godine pala na peto mesto, delom zbog sudskih sporova.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track