NALAZIMO SE U OPASNOJ SITUACIJI: Gorbačov je 2017. upozoravao na NUKLEARNI RAT, evo šta je tada poručio
Foto: AP Photo

tekst za tajms

NALAZIMO SE U OPASNOJ SITUACIJI: Gorbačov je 2017. upozoravao na NUKLEARNI RAT, evo šta je tada poručio

Planeta -

Poslednji predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov, preminuo je u 92. godini nakon duge bolesti. Gorbačov će ostati upamćen kao predsednik SSSR-a koji je okončao Hladni rat bez krvoprolića, ali nije uspeo da spreči raspad Sovjetskog Saveza.

Informaciju o smrti Gorbačova objavili su ruski državni mediji RIA i TASS pozivajući se na bolničke izvore.

"Mihail Sergejevič Gorbačov preminuo je večeras nakon duge i teške bolesti", objavila je Moskovska središnja klinička bolnica.

Gorbačov se posljednjih godina povremeno javljao u svjetskim medijima i komentarisao situaciju u svetu. Početkom 2017. godine napisao je tekst za američki Tajm, u kojem upozorava na rastuće tenzije i opasnost od rata širom sveta.

Mihail Gorbačov
Mihail Gorbačovfoto: EPA-EFE/BERND VON JUTRCZENKA

-Današnji svet je zatrpan problemima, a oni koji donose odluke i određuju politike čine se zbunjenim i izgubljenim. Međutim, ni jedan problem danas nije važniji od militarizacije politike i nove trke u naoružanju. Zaustavljanje te opasne trke mora biti naš prvi prioritet, započinje Gorbačov svoj tekst.

"Nalazimo se u opasnoj situaciji"

-Nalazimo se u opasnoj situaciji. U Europi je sve više vojnika i tenkova. Ruske i NATO snage koje su se nekad gledale iz udaljenosti danas su raspoređene vrlo blizu jedne od drugih. I dok države u svojim proračunima traže sredstva kako bi ljudima osigurale osnovne potrebe, sve se više novca troši na vojsku.

Lako se nalazi novac za sofisticirana oružja čija je destruktivna moć uporediva s onom oružja masovnog uništenja, za podmornice čija jedna salva može da izbriše cele kontinente, baš kao i za odbrambene raketne sisteme koji podrivaju stratešku stabilnost, piše Gorbačov.

Političari i vojni zvaničnici zvuče sve zlokobnije, a odbrambene doktrine su sve opasnije. Komentatori i lica sa TV-a pridružuju se takvom diskursu. Sve to izgleda kao da se svet priprema za rat, upozoravao je bivši predsednik SSSR-a.

- Nuklearna pretnja danas se ponovo čini realnom. Odnosi između velikih sila sve su gori kako godine odmiču, a zagovornici naoružavanja i vojno-industrijski kompleks zadovoljno trljaju ruke. Prevladavajući je stav da se dijalog mora bazirati na borbi protiv terorizma. To je zaista važan i hitan zadatak, ali to nije dovoljno za normalan odnos i moguće partnerstvo među državama, piše Gorbačov.

Na kraju teksta Gorbačov podseća na reči bivšeg američkog predsednika Frenklina Ruzvelta, koji je rekao da je sloboda od straha jedna od glavnih sloboda.

-Danas, teret straha osećaju milioni ljudi, a glavni razlozi za to su militarizam, vojni sukobi, utrkivanje u naoružanju, kao i nuklearni Damoklov mač. Rešenje tog straha znači oslobođenje ljudi. To bi morao da postane naš glavni cilj, nakon čega će mnogi drugi problemi lakše da se reše. Vreme odluke je sada, pisao je tada Gorbačov.

Gorbačov
Gorbačovfoto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Na nuklearnu opasnost upozoravao i 2019. godine

U novembru 2019. godine dao je intervju za BBC. U intervjuu je predložio svim zemljama da pozovu na uništenje nuklearnog oružja.

-Sve dok postoji oružje masovnog uništenja, poput nuklearnog, opasnost za ceo svet je kolosalna. Sve nacije trebalo bi da pozvu na uništenje nuklearnog oružja. To je nešto što moramo da napravimo ako želimo da spasemo čovečanstvo i planetu, rekao je Gorbačov.

-Pogledajte što se događa. Napetosti i pucnjave ima na različitim područjima. Šaljemo borbene avione i mornaricu na razna mesta. To nije situacija u kojoj želimo da budemo, rekao je Gorbačov.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track