PETER SIJARTO MAĐARSKI ŠEF DIPLOMATIJE: Većina članica EU za supenziju sporazuma o viznim olakšicama sa Rusijom!
Foto: Profimedia

Neslaganja

PETER SIJARTO MAĐARSKI ŠEF DIPLOMATIJE: Većina članica EU za supenziju sporazuma o viznim olakšicama sa Rusijom!

Planeta -

Suspenzija sporazuma o viznim olakšicama sa Rusijom koju je zagovarala Nemačka podržala je većina članica EU, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. Ukidanje sporazuma viđeno je kao alternativa predloženoj potpunoj zabrani izdavanja turističkih viza ruskim građanima.

Među članicama EU nije bilo jednoglasnosti za strožu opštu zabranu viza, rekao je mađarski ministar u video obraćanju na svojoj Fejsbuk stranici u sredu. Ali za predlog da se sporazum suspenduje potrebna je samo kvalifikovana većina glasova, a „iz današnjih govora je postalo jasno da on postoji“, dodao je on.

O mogućim viznim ograničenjima razgovara se ove nedelje tokom dvodnevnog neformalnog sastanka ministara inostranih poslova EU u Pragu.

Potpunu zabranu zagovarale su nacije kao što su Poljska i tri baltičke države, koje su po tom pitanju jastrebovitije od svojih zapadnoevropskih kolega Nemačke i Francuske.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je uoči sastanka u Pragu da je njena zemlja promovisala suspenziju sporazuma iz 2006. kao kompromisno rešenje između tvrdolinijaša i onih koji uopšte ne žele da ciljaju ruske turiste.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track